O poveste care nu are vârstă. Născut în 1871, în Lozna Mare, din comuna Letca, județul Sălaj, Alexe Pocol a devenit orfan în copilărie. După absolvirea Preparandiei din Gherla, a început cariera de învățător, dar și-a schimbat drumul în 1894, când a achiziționat o mină auriferă lăsată în paragină lângă Baia Mare. După opt ani de eforturi nerecompensate, mina era pe punctul de a fi confiscată, și Pocol era în pragul falimentului.
În martie 1902, le-a anunțat pe trupelor sale că nu mai poate să-i plătească, însă aceștia au ales să continue lucrul. Într-un mod uimitor, la Paștele acelui an, Pocol a descoperit 70 de kilograme de aur.
Mai târziu, s-a alăturat Partidului Național Român și a lucrat îndeaproape cu Gheorghe Pop de Băsești și Vasile Lucaciu. Ca susținător al Societății Astra, a finanțat adunările anuale, a devenit senator de două ori și a ocupat funcția de primar al orașului Baia Mare în mai multe mandate.
Alexe Pocol a donat 3.600 kg de aur
În 1921, cu un an înainte de încoronarea regală de la Alba Iulia, a donat 3.600 de kilograme de aur pur pentru a se turna coroana Reginei Maria. Coroana, confecționată la Paris, a fost încrustată cu pietre prețioase și a devenit un simbol istoric al României.
Presă descria pe Pocol ca un om carismatic, purtând haine și accesorii făcute din aurul propriilor mine. De-a lungul vieții, a investit în cultura și arta românească și a fost un susținător important al românilor din Ardeal. Cu toate acestea, după ce a fost nevoit să facă împrumuturi mari în timpul războiului, situația financiară i s-a deteriorat semnificativ.
În timpul conflictului, lipsa de forță de muncă și materiale a dus la stagnarea afacerii sale. A fost forțat să vândă una dintre mine francezilor, marcând începutul sfârșitului său financiar. Despre aur, Pocol spunea: “Aurul e ca o femeie frumoasă pe care o iubeşti: umbli după ea până te sleieşte şi cazi”.
O frumoasă dovadă a rămas în arhive
Scrisoarea de mulțumire pentru aurul donat.
PREŞEDINŢIA COMISIUNII pentru ORGANIZAREA SERBĂRILOR ÎNCORONĂRII suveranilor
No. 350 Bucureşti, 1921, luna August, ziua 1
DOMNULE SENATOR,
Aurul ce aţi oferit pentru făurirea Coroanei M. S. Regina, aur scos, precum o spuneţi în mod aşa de elocinte, din pântecele munţilor Ardealului liberaţi de oştile româneşti, şi mai cu seamă expresiunea sentimentelor cu care însoţiţi darul Dv. au mişcat în mod deosebit pe M. S. Regina, care a binevoit să însărcineze pe d. Ministru al Curţii Regale să vă mulţumească.
La înaltele mulţumiri regale, Comisiunea încoronării adaugă viile sale felicitări pentru gestul frumos şi patriotic ce aţi făcut.
Preşedinte GH. COANDĂ