Seimul polonez a aprobat joi (14 octombrie) un amendament la legea națională privind străinii, care face posibilă ignorarea unei cereri de azil, dacă aceasta este depusă după trecerea ilegală a frontierei. Mai exact, străinul va fi obligat să părăsească imediat teritoriul polonez, iar autoritățile poloneze au dreptul „de a lăsa fără examinare” cererea de protecție internațională depusă de un străin arestat imediat după trecerea ilegală a frontierei (…) dacă nu a sosit direct dintr-un teritoriu în care viața și libertatea lui sunt amenințate.
Polonia vrea să pună capăt folosirii armei migrației în masă de către dictatorul Lukașenko
Practic, acesta este răspunsul guvernului polonez condus de naționaliștii conservatori din Partidul Lege și Justiție la încercarea dictatorului din Belarus, Aleksandr Lukașenko de a folosi arma migrației în masă pentru a destabiliza țările vecine care au susținut opoziția în timpul demonstrațiilor maraton împotriva sa. Mii de migranți, majoritatea din Orientul Mijlociu, au încercat în ultimele luni să treacă frontiera UE din Belarus în Letonia, Lituania și Polonia.
Tot pentru a face față situației de la frontieră, Seimul a dat, de asemenea, undă verde planului guvernului de a construi un zid pentru a împiedica imigranții să treacă granița, un proiect estimat la 353 milioane de euro.
Unde dai și unde crapă
E de așteptat ca amendamentul adoptat să stârnească un nou val de critici atât din partea Bruxelles-ului, cât și a ONG-urilor specializate în imigranți. Polonia este, de altfel, acuzată că îi escortează pe imigranții arestați la frontieră și îi forțează să se întoarcă în Belarus. De asemenea, multe ONG-uri critică Polonia pentru impunerea unei stări de urgență la frontieră, măsură care împiedică organizațiile umanitare să ajute imigranții și interzice accesul presei .
În urmă cu o lună, și Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) a declarat că este „îngrijorat de știrile alarmante” de la frontiera poloneză. „Toate statele au dreptul să-și gestioneze frontierele în conformitate cu dreptul internațional, dar cu condiția să respecte drepturile omului, inclusiv dreptul la azil”, a reamintit șeful UNHCR, adăugând că, în conformitate cu tratatele pa care Polonia le-a semnat, „solicitanții de azil nu ar trebui sancționați chiar dacă trec neregulamentar frontiera”, notează Le Figaro.