Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > De frica rușilor, o țară UE își dublează armata!
Articole online

De frica rușilor, o țară UE își dublează armata!

 

E vorba despre Polonia care se pregătește să finanțeze cea mai mare armată din Uniunea Europeană.

„Dacă vrei pace, pregătește-te de război”

Anunțul a fost făcut de vicepremierul Jaroslaw Kaczynski, omul forte al politicii poloneze. Acesta a motivat decizia de a întări armata poloneză prin poziția geopolitică de tampon între Europa Centrală și Rusia pe care o are țara sa. El a menționat ca principale amenințări nu numai „ambițiile imperiale ale Rusiei”, ci și „războiul hibrid” purtat de Belarusul lui Lukașenko care trimite în masă imigranți musulmani peste granița Poloniei.
Kaczynsk a spus că propunerea guvernului în ceea ce privește legea privind apărarea urmărește să consolideze foarte puternic forțele armate ale națiunii. „Dacă vrem să evităm ce e mai rău, adică războiul, trebuie să acționăm conform vechii reguli: „Dacă vrei pace, pregătește-te de război”, a spus el într-o conferință de presă. Vicepremierul a spus că e necesar ca țara sa să-și mențină „capacitatea de a se apăra eficient pentru o lungă perioadă de timp pe cont propriu” – având în vedere că se află pe flancul estic al NATO și al Europei.

Referirea la scenarii viitoare în care armata ar putea fi nevoită să reziste „mult timp singură” se referă la NATO – sugestia fiind că luarea deciziilor NATO ar fi prea lentă în cazul izbucnirii unui conflict între Polonia cu Belarusul sau chiar cu Rusia.

După cum relatează Associated Press, Polonia a răspuns pozitiv la apelurile anterioare ale administrației Trump către țările europene NATO de a crește rapid cheltuielile militare, lucru care nu s-a întâmplat în alte țări.

Proiectul de lege, care încă mai are nevoie de aprobare din partea parlamentului și a președintelui, vizează înlocuirea unui act normativ care e în vigoare din 1967, când Polonia era membră a tratatului de La Varșovia și aliată a Uniunii Sovietice.

Situație tensionată la granița dintre Polonia și Belarus

În repetate rânduri, Polonia a denunțat eforturile Minskului de a instrumenta criza imigranților ca represalii pentru sancțiunile occidentale asupra guvernului Lukașenko.
În ultimele zile, Polonia și Belarus s-au acuzat reciproc pentru tensiunile de la graniță. Belarusul l-a convocat joi pe cel mai înalt diplomat al Poloniei la Minsk pentru a protesta față de acuzațiile poloneze că polițiștii de frontieră din Belarus ar fi amenințat că vor deschide focul asupra unei patrule poloneze, notează zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola