Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Polonezul care a descifrat primul codul Enigma
Articole online

Polonezul care a descifrat primul codul Enigma

Marian Rejewski

Polonezul care a descifrat primul codul Enigma

Anul acesta se împlinesc 90 de ani de când Marian Rejewski a descifrat codul Enigma. Datorită realizărilor criptologilor și datorită posesiei mașinii comerciale și a documentelor furnizate de serviciile secrete franceze, polonezii au început să lucreze la construirea unei copii a mașinii Enigma la scurt timp după aceea, după cum menționează The Guardian.

Pentru a pune acest lucru în perspectivă, la 30 ianuarie 1933, la o lună după ce codul a fost spart, Hitler a devenit cancelar al Germaniei. În contextul celui de-al Doilea Război Mondial, polonezii au fost nevoiți să împărtășească cunoștințele lor despre Enigma cu colegii britanici și francezi. În timpul unei întâlniri la Pyry, lângă Varșovia, în iulie 1939, Rejewski și colegii săi au demonstrat cum să spargă mașina și au oferit fiecărei părți aliate câte o replică. Acest lucru i-a permis lui Alan Turing să își continue munca la Bletchley Park.

După ce s-a întors din Marea Britanie într-o Polonie condusă de comuniști după război, timp de multe decenii Rejewski nu a putut vorbi despre realizările sale. În 1973, când șeful serviciilor secrete franceze Gustave Bertrand și-a publicat memoriile, ziarele poloneze au început să caute spărgători de coduri. Abia atunci Rejewski a ieșit în evidență ca fiind cel care a spart codul Enigma.

Eforturile lui Marian Rejewski de a sparge codul și despre modul în care cunoștințele au fost împărtășite cu aliații britanici și francezi

Dillwyn Knox de la Bletchley Park a format o relație de lucru strânsă cu Rejewski, care a transmis descoperirile poloneze echipei de la Bletchley Park în timp ce țara sa era pe cale să fie invadată. La fel de importantă a fost și activitatea polonezilor de proiectare a unei mașini electromecanice care să descifreze rapid codurile Enigma, eliminând orele de muncă plictisitoare.

Această mașină parțial dezvoltată, „Bomba”, a fost sursa de inspirație pentru mașinile de la Bletchley, care au descifrat până la 5.000 de mesaje Enigma pe zi. Proiectele lui Alan Turing și Gordon Welchman au fost transformate în realitate de Harold Keen, inginerul-șef al British Tabulating Machine Company. Contribuția incontestabilă a Bletchley Park la câștigarea războiului se datorează în mare măsură pionierilor polonezi, iar un memorial în memoria acestor bărbați și femei se află astăzi în curtea centrului din Buckinghamshire.

Registration

Aici iti poti reseta parola