Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Naziștii și comuniștii își împart Polonia
Articole online

Naziștii și comuniștii își împart Polonia

Polonia

Naziștii și comuniștii își împart Polonia

Ca urmare a Pactului Molotov-Ribbentrop (cunoscut și sub numele de Pactul Hitler-Stalin), care a creat un tratat de neagresiune între cele două puteri militare uriașe, Germania și URSS, Joachim von Ribbentrop, ministrul german de externe, s-a întâlnit cu omologul său sovietic, V.M. Molotov, pentru a semna Tratatul germano-sovietic de frontieră și prietenie. Textul cu litere mici al pactului inițial de neagresiune le promisese sovieticilor o porțiune din estul Poloniei; acum era doar o chestiune de a se pune de acord asupra locului în care să se traseze liniile.

Iosif Stalin, premierul și dictatorul sovietic, a trasat personal linia care a împărțit Polonia. Trasată inițial la râul Vistula, la vest de Varșovia, a fost de acord să o retragă la est de capitală și de Lublin, oferind Germaniei controlul asupra celor mai populate și industrializate regiuni poloneze. În schimb, Stalin dorea Lvovul și bogatele sale puțuri de petrol, precum și Lituania, care se află în vârful Prusiei Orientale. Germania avea acum la dispoziție 22 de milioane de polonezi, „sclavi ai Marelui Imperiu German”, iar Rusia avea o zonă tampon în vest.

În aceeași zi, Uniunea Sovietică a semnat, de asemenea, un Tratat de asistență reciprocă cu națiunea baltică Estonia, acordându-i lui Stalin dreptul de a ocupa bazele navale și aeriene estoniene. Un tratat similar avea să fie semnat ulterior cu Letonia. În cele din urmă, tancurile sovietice au trecut peste aceste granițe, în numele „asistenței reciproce”, plasând statele baltice în mâinile U.R.S.S.S. pentru deceniile următoare. Aceste „tratate” au fost, încă o dată, doar o concretizare a mai multor clauze din Pactul Ribbentrop-Molotov, oferindu-i lui Stalin mai multe state de frontieră ca zone tampon și protejând teritoriul rusesc în care ideologia bolșevică nu fusese îmbrățișată cu entuziasm de intruziunea vecinului său occidental, și anume partenerul său de neagresiune, Germania. Națiunile baltice, extrem de vulnerabile, nu au avut prea multe de spus în legătură cu niciunul dintre aceste aranjamente; ele au fost pur și simplu anexate.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola