Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Planul secret al Coreei de Nord: trimite spionii ca refugiați
Articole online

Planul secret al Coreei de Nord: trimite spionii ca refugiați

Coreea de Nord și Coreea de Sud și-au refăcut legătura bilaterală, în urma unor scrisori trimise de liderii celor două state. „Liderii din Coreea de Nord și Sud au fost de acord să își restabilească liniile de comunicare”.

O legătură istorică

Cu toate acestea, nu înseamnă că nu mai există spionaj. A fost analizat recent modul în care Coreea de Nord își desfășoară operațiunile de spionaj în Coreea de Sud. „ Este rezonabil de bănuit că cei aproape 15.000 km de coastă ai Coreei de Sud continuă să reprezinte un punct de intrare pentru spionii nord-coreeni. O analiză a precedentelor sugerează că ultimele două decenii au cunoscut schimbări în modul în care Pyongyang conduce spionajul în Coreea de Sud. Acuzațiile de săptămâna trecută împotriva câtorva activiști sud-coreeni privind organizarea unor proteste în numele Phenianului sunt cele mai recente dovezi ale schimbărilor”.

De asemenea, au apărut rapoarte care susțin că au fost prinși agenți nord-coreeni când încercau să intre în Coreea de Sud, dându-se drept dezertori. „ Unul dintre cele mai cunoscute și spectaculoase cazuri de spionaj nord-coreean a avut loc în 1996, când un submarin din Coreea de Nord, care transporta douăzeci și șase de soldați, s-a prăbușit în apropierea coastei nord-coreene. Au fost uciși șaisprezece sud-coreeni în timpul încercării de a reveni în Coreea de Nord.”

Această situație a fost remediată la summitul dintre cele două țări, unde șaisprezece spioni și luptători de gherilă au fost trimiși înapoi în Coreea de Nord. La acel summit s-a semnat un acord prin care cele două părți să nu se mai spioneze reciproc.

„Așa cum teroriștii islamiști sunt introduși în Europa ca refugiați și serviciile de informații nord-coreene încearcă aceeași metodă”, a declarat Stephan Blancke, specialist în colectarea informațiilor din Coreea de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA