Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Planul secret al Coreei de Nord: trimite spionii ca refugiați
Articole online

Planul secret al Coreei de Nord: trimite spionii ca refugiați

O legătură istorică

Cu toate acestea, nu înseamnă că nu mai există spionaj. A fost analizat recent modul în care Coreea de Nord își desfășoară operațiunile de spionaj în Coreea de Sud. „ Este rezonabil de bănuit că cei aproape 15.000 km de coastă ai Coreei de Sud continuă să reprezinte un punct de intrare pentru spionii nord-coreeni. O analiză a precedentelor sugerează că ultimele două decenii au cunoscut schimbări în modul în care Pyongyang conduce spionajul în Coreea de Sud. Acuzațiile de săptămâna trecută împotriva câtorva activiști sud-coreeni privind organizarea unor proteste în numele Phenianului sunt cele mai recente dovezi ale schimbărilor”.

De asemenea, au apărut rapoarte care susțin că au fost prinși agenți nord-coreeni când încercau să intre în Coreea de Sud, dându-se drept dezertori. „ Unul dintre cele mai cunoscute și spectaculoase cazuri de spionaj nord-coreean a avut loc în 1996, când un submarin din Coreea de Nord, care transporta douăzeci și șase de soldați, s-a prăbușit în apropierea coastei nord-coreene. Au fost uciși șaisprezece sud-coreeni în timpul încercării de a reveni în Coreea de Nord.”

Această situație a fost remediată la summitul dintre cele două țări, unde șaisprezece spioni și luptători de gherilă au fost trimiși înapoi în Coreea de Nord. La acel summit s-a semnat un acord prin care cele două părți să nu se mai spioneze reciproc.

„Așa cum teroriștii islamiști sunt introduși în Europa ca refugiați și serviciile de informații nord-coreene încearcă aceeași metodă”, a declarat Stephan Blancke, specialist în colectarea informațiilor din Coreea de Nord.

Registration

Aici iti poti reseta parola