Condamnați la moarte
Nemulțumirea populației a făcut ca Maria Antoaneta și soțul ei, regele Ludovic al XVI-lea, să fie capturați și judecați pentru presupusa îndatorare a statului francez, care oricum era prezentă de dinainte de venirea celor doi la conducerea statului.
Ludovic al XVI-lea a fost pus în fața numeroaselor acuzații precum eșecurile militare, conspirațiile străine, trădare, procesul său nefiind tocmai corect sau imparțial. Chiar dacă a putut fi reprezentat de unul dintre cei mai buni avocați ai Franței, acesta nu a avut parte de succes în apărarea sa. În cele din urmă, acesta a fost condamnat de 693 de membri ai Convenției naționale și condamnat la moarte prin ghilotină. Odată ce regele a murit, toată atenția s-a îndreptat asupra soției sale, Maria.
Contrar credinței populare, nu toată lumea o ura pe regină. Deși reputația ei până în acel moment era stricată, aceasta a avut și câțiva susținători. În așteptarea procesului, Maria Antoaneta a fost transferată la Conciergerie, unde a rămas încarcerată. În timp ce era acolo, un bărbat pe nume Alexandre Gonsse de Rougeville i-a făcut o vizită.
Însă, acesta nu a venit doar pentru a-i oferi o ceașcă de ceai, ci cu un plan prin care să o ajute să evadeze. Desigur, acest plan implica mai multe acțiuni, motiv pentru care a încercat să-și folosească creativitatea.
Complotul Garoafelor
Când Rougeville era cu Maria Antoaneta în celula ei, acesta a reușit să arunce două garoafe pe care i-a spus să le ridice odată cu plecarea lui. Când a făcut acest lucru, Maria Antoaneta a descoperit o hârtie între petalele garoafelor, pe care scria că „bărbații și banii se vor întoarce vineri la închisoare”.
Planul lui Rougeville era să mituiască anumite persoane din închisoare pentru a o elibera pe Maria Antoaneta din celula ei și pentru a o aduce în siguranță la el. Părea o ideea bună până când unul dintre paznicii pe care i-a mituit s-a întors împotriva fostei regine, stricând întregul plan. Acest plan de eliberare a reginei a devenit cunoscut sub numele de Complotul Garoafelor.
În urma încercării de evadare, Maria Antoaneta a fost condamnată de un juriu exclusiv masculin pentru diverse acuzații. Pe 16 octombrie 1793, Maria Antoaneta a fost executată prin ghilotină după ce ultima șansă de a o salva a eșuat.