Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 10 septembrie 1977: Ultima persoană executată prin ghilotină în Franța
Articole online

10 septembrie 1977: Ultima persoană executată prin ghilotină în Franța

ghilotină

10 septembrie 1977: Ultima persoană executată prin ghilotină în Franța

Ghilotina și-a câștigat faima în timpul Revoluției franceze, când medicul și revoluționarul Joseph-Ignace Guillotin a obținut adoptarea unei legi care prevedea ca toate condamnările la moarte să fie executate „cu ajutorul unei mașini”. Mașinile de decapitat fuseseră folosite anterior în Irlanda și Anglia, iar Guillotin și susținătorii săi considerau aceste dispozitive ca fiind mai umane decât alte tehnici de execuție, precum spânzurătoarea sau plutonul de execuție.

O mașină franceză de decapitare a fost construită și testată pe cadavre, iar la 25 aprilie 1792, un tâlhar a devenit prima persoană din Franța revoluționară executată prin această metodă.

Dispozitivul a devenit în curând cunoscut sub numele de „ghilotină”, după numele inventatorului său, iar peste 10.000 de persoane și-au pierdut capul prin ghilotină în timpul Revoluției, inclusiv Ludovic al XVI-lea și Maria Antoaneta, fostul rege și regină a Franței.

Utilizarea ghilotinei a continuat în Franța în secolele XIX și XX, iar ultima execuție prin ghilotină a avut loc în 1977.

În septembrie 1981, Franța a scos în totalitate în afara legii pedeapsa capitală, renunțând astfel la ghilotină pentru totdeauna. Există un muzeu dedicat ghilotinei în Liden, Suedia.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola