Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > A fost Germania condamnată în Primul Război Mondial prin Planul Schlieffen?
Articole online

A fost Germania condamnată în Primul Război Mondial prin Planul Schlieffen?

Planul Schlieffen

A fost Germania condamnată în Primul Război Mondial prin Planul Schlieffen?

Planul Schlieffen, elaborat cu zece ani înainte de începerea Primului Război Mondial, a conturat o strategie prin care Germania a evitat să lupte simultan pe frontul de est și pe cel de vest. Însă ceea ce fusese conceput cu meticulozitate pentru a ataca rapid Franța cu „cârligul de dreapta” și apoi să avanseze spre Rusia, s-a prelungit și a devenit un război de uzură brutal.

„Planul Schlieffen nu a funcționat pentru că se baza pe faptul că totul mergea bine și nu avea prevederi pentru ceața războiului”, spune Peter Fritzsche, profesor de istorie la Universitatea din Illinois.

Planul Schlieffen și-a primit numele de la creatorul său, contele Alfred von Schlieffen, care a fost șeful Statului Major General al Imperiului German din 1891 până în 1906. Contele Schlieffen a elaborat operațiunea între 1897 și 1905, după ce o alianță stabilită între Rusia și Franța în 1891 a însemnat că Germania s-ar putea confrunta cu un război pe două fronturi.

Planul Schlieffen pornea de la premisa că Rusia era lentă, iar Franța era slabă

Strategia lui Schlieffen presupunea că Rusia, care pierduse recent Războiul ruso-japonez, va avea nevoie de cel puțin șase săptămâni pentru a-și mobiliza trupele și a ataca Germania dinspre est. În acest timp, Germania ar fi organizat un atac asupra Franței, mărșăluind spre vest prin teritoriul neutru al Olandei și Belgiei.

Această rută a evitat granița directă puternic fortificată cu Franța. Apoi, forțele germane s-ar fi năpustit spre sud, dând o lovitură de ciocan prin Flandra, Belgia și mai departe spre Paris, învăluind și zdrobind forțele franceze în mai puțin de 45 de zile.

După ce Franța ar fi fost învinsă, conform planului, Germania și-ar putea transporta soldații spre est folosind rețeaua sa de căi ferate și i-ar putea desfășura împotriva trupelor rusești, despre care Schlieffen credea că vor avea nevoie de șase săptămâni pentru a se mobiliza și a ataca granița de est a Germaniei.

Planul Schlieffen inițial a fost modificat ulterior de alți lideri militari

Planul lui Schlieffen a fost adoptat de Helmuth von Moltke, șeful Statului Major General german la izbucnirea războiului în 1914. Moltke a adus câteva modificări critice planului, inclusiv reducerea forțelor germane care alcătuiesc atacul de dreapta în Franța și invadarea prin Belgia, dar nu prin Țările de Jos, în timpul ofensivei inițiale.

Problema, spune profesorul Fritzsche, este că planul Schlieffen s-a dovedit a fi inflexibil. În primul rând, Belgia a refuzat trecerea liberă a Germaniei și s-a luptat cu soldații germani care veneau.

Armata britanică s-a implicat imediat.

În plus, încălcarea teritoriului neutru al Belgiei a atras Anglia în război, deoarece aceasta promisese să apere Belgia în conformitate cu Tratatul de la Londra din 1839.

După ce s-a confruntat cu o rezistență acerbă în Belgia și cu soldați din Imperiul Britanic în luptă alături de Franța, ofensiva rapidă planificată de Germania a fost încetinită.

Rusia a reacționat mai repede decât presupunea Schlieffen.

De asemenea, Rusia s-a dovedit a fi mai pricepută în a-și mobiliza armata decât se așteptau liderii militari germani. Rusia a reușit să atace Prusia Orientală în 10 zile în august 1914 – și nu în șase săptămâni, așa cum se presupunea anterior.

Ofensiva inițială a rușilor a fost înfrântă, dar avansurile lor au determinat Germania să trimită corpuri de armată din Franța în Prusia de Est, lipsind forțele germane de pe Frontul de Vest de efective de luptă esențiale.

Armatele franceză și britanică au fost mult mai dure decât se așteptau.

Strategia Planului Schlieffen presupunea ca Franța să fie înfrântă rapid – dar acest lucru nu s-a întâmplat. Acest eșec a dus la un război de tranșee susținut pe Frontul de Vest. În aceste bătălii crâncene de uzură, cum ar fi Bătălia de pe Somme și Bătălia de la Verdun, forțele aliate i-au depășit în cele din urmă numeric pe germani.

Așa cum i-a spus Moltke Kaiserului Wilhem al II-lea după ce forțele germane epuizate au fost înfrânte în Bătălia de la Marne, „Domnule, am pierdut războiul”.

Patru ani mai târziu, pronosticul lui Moltke se va dovedi corect.

Registration

Aici iti poti reseta parola