Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > China a prezentat Rusiei viziunea sa privind „rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina
Articole online

China a prezentat Rusiei viziunea sa privind „rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina

China

China a prezentat Rusiei viziunea sa privind „rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina

China i-a prezentat Rusiei viziunea sa privind „rezolvarea politică” a conflictului din Ucraina, a anunțat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe, la finalul unei deplasări la Mosova a şefului diplomaţiei chineze, Wang Yi.

„Partenerii chinezi ne-au prezentat reflecţiile lor privind cauzele profunde ale crizei ucrainene, precum şi abordarea lor pentru rezolvarea ei politică”, a arătat Ministerul rus al Afacerilor Externe într-un comunicat. „Nu a fost vorba despre un ‘plan’ (de pace) separat”, a remarcat acesta totuşi. Apropiat aliat al Rusiei, China nu a sprijinit niciodată, dar nici nu a criticat public invadarea Ucrainei, exprimându-şi totuşi de mai multe ori sprijinul pentru Moscova faţă de sancţiunile occidentale. Dar ea a cerut de mai multe ori respectarea integrităţii teritoriale a Ucrainei, în vreme ce Moscova revendică anexarea a cinci regiuni ucrainene.

„Beijingul nu a consultat Kievul pregătindu-şi planul de pace”

Un înalt oficial ucrainean a reacţionat miercuri, afirmând pentru presă: „China nu ne-a consultat”. Beijingul a promis să-şi facă publică propunerea de „soluţie politică” în această săptămână, înainte de împlinirea unui an de la declanşarea ofensivei ruse în Ucraina pe 22 februarie 2022.

Şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, care s-a întâlnit cu omologul lui chinez, Wang Yi, în Germania, a arătat marţi la Bruxelles că acesta i-a „împărtăşit elemente cheie ale planului de pace chinez”. „Aşteptăm să primim acest text pentru a-l studia în detaliu, pentru că nu se pot trage concluzii doar după o prezentare orală” a adăugat Dmitro Kuleba.

Înaltul oficial ucrainean a avertizat miercuri că niciun plan de pace nu ar trebui să depăşească „liniile roşii” fixate de Kiev, printre care cedări teritoriale către Rusia care ocupă teritorii în estul şi în sudul Ucrainei, în special peninsula Crimeea. „Pentru Ucraina, liniile roşii sunt principiile cartei ONU, printre care respectarea integrităţii teritoriale ucrainene”, a subliniat acest oficial. „Nu va exista nicio târguială pentru niciun teritoriu ucrainean, preşedintele (Volodimir Zelenski) a spus-o deja clar”, a avertizat el.

De partea rusă, Ministerul Afacerilor Externe a afirmat în cursul serii că Beijingul, prin şeful diplomaţiei sale, Wang Yi, a prezentat la Moscova viziunea sa pentru „rezolvarea politică a conflictului. „Partenerii chinezi ne-au împărtăşit opiniile lor privind cauzele profunde ale crizei ucrainene, precum şi abodarea lor pentru rezolvarea sa politică”, a anunţat ministerul rus într-un comunicat.

Registration

Aici iti poti reseta parola