Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pizarro îl execută pe ultimul împărat incaș. Sfârșitul a 300 de ani de civilizație incașă
Articole online

Pizarro îl execută pe ultimul împărat incaș. Sfârșitul a 300 de ani de civilizație incașă

Imperiul Incaș

29 august 1533: Pizarro îl execută pe ultimul împărat incaș 

Înălțați în Munții Anzi din Peru, incașii au construit un imperiu uimitor care a condus o populație de 12 milioane de oameni. Deși nu aveau un sistem de scriere, aveau un guvern elaborat, lucrări publice mărețe și un sistem agricol strălucit. În cei cinci ani dinaintea sosirii spaniolilor, un război de succesiune devastator a pus stăpânire pe imperiu.

În 1532, armata lui Atahuallpa a învins forțele fratelui său vitreg Huascar într-o bătălie lângă Cuzco. Atahuallpa își consolida domnia când a apărut Pizarro și cei 180 de soldați ai săi.

Francisco Pizarro era fiul unui nobil spaniol. A devenit soldat și, în 1502, a plecat în Hispaniola cu noul guvernator spaniol al coloniei din Lumea Nouă. Pizarro a servit sub comanda conchistadorului spaniol Alonso de Ojeda în timpul expediției sale în Columbia în 1510 și a fost alături de Vasco Nunez de Balboa când acesta a descoperit Oceanul Pacific în 1513.

Auzind legendele despre marea bogăție a unei civilizații indiene din America de Sud, Pizarro a format o alianță cu un alt conchistador, Diego de Almagro, în 1524 și a navigat pe coasta de vest a Americii de Sud din Panama. Prima expediție a pătruns doar până în Ecuadorul de astăzi, dar o a doua a ajuns mai departe, până în Peru de astăzi. Acolo au auzit relatări directe despre imperiul incaș și au obținut artefacte incașe. Spaniolii au botezat noul ținut Peru, probabil după numele râului Vire.

Întorcându-se în Panama, Pizarro a planificat o expediție de cucerire, dar guvernatorul spaniol a refuzat să susțină acest proiect. În 1528, Pizarro a navigat înapoi în Spania pentru a cere sprijinul împăratului Carol al V-lea. Hernan Cortes îi adusese recent împăratului o mare bogăție prin cucerirea Imperiului Aztec, iar Carol a aprobat planul lui Pizarro. De asemenea, a promis că Pizarro, și nu Almagro, va primi majoritatea profiturilor expediției.

În 1530, Pizarro s-a întors în Panama

În 1531, a navigat spre Peru, debarcând la Tumbes. Și-a condus armata pe Munții Anzi și, la 15 noiembrie 1532, a ajuns în orașul incaș Cajamarca, unde Atahuallpa se bucura de izvoarele termale pentru a se pregăti pentru marșul său asupra Cuzco, capitala regatului fratelui său. Pizarro l-a invitat pe Atahuallpa să participe la un ospăț în onoarea sa, iar împăratul a acceptat. După ce tocmai câștigase una dintre cele mai mari bătălii din istoria incașilor și având la dispoziție o armată de 30.000 de oameni, Atahuallpa credea că nu are de ce să se teamă de străinul alb cu barbă și de cei 180 de oameni ai săi. Cu toate acestea, Pizarro a plănuit o ambuscadă, instalându-și artileria în piața din Cajamarca.

La 16 noiembrie, Atahuallpa a sosit la locul de întâlnire cu o escortă de câteva mii de oameni, toți aparent neînarmați. Pizarro a trimis un preot pentru a-l îndemna pe împărat să accepte suveranitatea creștinismului și a împăratului Carol al V-lea, iar Atahuallpa a refuzat, aruncând la pământ, dezgustat, o Biblie care îi fusese înmânată. Pizarro a ordonat imediat un atac. Căzând sub asaltul terifiant al artileriei, tunurilor și cavaleriei spaniole (toate acestea fiind străine incașilor), mii de incași au fost măcelăriți, iar împăratul a fost capturat.

Atahuallpa s-a oferit să umple o cameră cu comori ca răscumpărare pentru eliberarea sa, iar Pizarro a acceptat. În cele din urmă, aproximativ 24 de tone de aur și argint au fost aduse spaniolilor din tot imperiul incaș. Deși Atahuallpa a oferit cea mai bogată răscumpărare din istoria lumii, Pizarro l-a judecat în mod perfid pentru că a complotat împotriva spaniolilor, și că a pus să fie ucis fratele său vitreg Huascar și pentru alte câteva acuzații mai puțin grave. Un tribunal spaniol l-a declarat vinovat pe Atahuallpa și l-a condamnat la moarte.

La 29 august 1533, împăratul a fost încarcerat și i s-a oferit posibilitatea de a alege între a fi ars de viu sau strangulat. În speranța de a-și păstra trupul pentru mumificare, Atahuallpa a ales cea de-a doua variantă, iar un guler de fier i-a fost strâns în jurul gâtului până la moarte.

Cu ajutorul întăririlor spaniole care ajunseseră la Cajamarca la începutul acelui an, Pizarro a mărșăluit apoi spre Cuzco, iar capitala incașă a căzut fără luptă în noiembrie 1533. Fratele lui Huascar, Manco Capac, a fost instalat ca împărat marionetă, iar orașul Quito a fost supus. Pizarro s-a stabilit ca guvernator spaniol al teritoriului incaș și i-a oferit lui Diego Almagro cucerirea statului Chile, ca măsură de împăcare pentru a revendica pentru sine bogățiile civilizației incașe.

În 1535, Pizarro a înființat orașul Lima pe coastă pentru a facilita comunicarea cu Panama. În anul următor, Manco Capac a evadat de sub supravegherea spaniolă și a condus o revoltă nereușită care a fost rapid zdrobită. Acest lucru a marcat sfârșitul rezistenței incașilor la dominația spaniolă.

Registration

Aici iti poti reseta parola