Sacrificiile umane erau o practică frecventă în societatea incașă
Imperiul Inca a fost cel mai mare imperiu din America precolumbiană. S-a ridicat pe înălțimile din Peru în jurul anului 1200; între 1438 și 1533 Inca a reușit prin cuceriri și asimilări să încorporeze o mare parte din vestul Americii de Sud, având centrul în jurul Anzilor și a inclus o mare parte din teritoriul ocupat în prezent de Ecuador, Peru, Bolivia, Argentina și Chile.
Ceremoniile care implicau sacrificii aveau loc, de obicei, pentru a sărbători evenimente majore, cum ar fi nașterea unui fiu regal sau o victorie în luptă. În cadrul acestor ceremonii religioase, incașii sacrificau lame, însă mai târziu au trecut și la sacrificii umane.
Astfel, un grup de cercetători a analizat în detaliu mai multe mostre de păr și unghii de la doi copii incași în vârstă de 6 sau 7 ani sacrificați pe vulcanul Ampato din Peru, în urmă cu 500 de ani, iar rezultatele au fost publicate în lucrarea Journal of Archaeological Science. Denumite capacocha, sacrificiile făcute de către preoți reprezentau o metodă de control al populației.
Cercetătorii au descoperit cantități mici de cocaină și, de asemenea, doi compuși care se găsesc într-o viță de vie înflorită, cunoscută ca fiind folosită pentru a produce ayahuasca, un halucinogen. Cercetătorii notează că nu au găsit însă dovezi de DMT, care este un alt ingredient major în ayahuasca. Nu a fost clar dacă absența sa a fost intenționată sau a fost un simplu accident. Oricum, absența sa a însemnat că drogurile administrate copiilor nu ar fi avut ca rezultat halucinații, ci pur și simplu i-ar fi calmat, făcând lucrurile mai ușoare pentru cei care aveau sarcina de a-i sacrifica.
Medicamentele erau administrate pentru a-i calma pe cei care urmau să fie sacrificați
Oamenii aleși pentru sacrificiu proveneau din tot imperiul, ceea ce ar fi însemnat o călătorie lungă înainte de a fi uciși în timpul unui ritual de sacrificiu. Se pare că cei mici ar fi știut ce urma să li se întâmple, cu săptămâni înainte.
Cercetătorii notează că administrarea de medicamente calmante victimelor părea să funcționeze, colonizatorii spanioli au scris că au fost martori la ritualuri de sacrificiu incașe în care victimele păreau a fi calme și pregătite pentru execuție.
În urmă cu câțiva ani, arheologii au găsit în Peru „probe privind cel mai mare loc de sacrificiu colectiv pentru copii din cele două Americi şi probabil din istoria lumii”, descoperind osemintele a peste 140 de copii. Descoperirea a fost făcută în apropiere de o faleză la oceanul Pacific, în regiunea La Libertad (nord), unde a trăit civilizaţia precolumbiană Chimu.
Cercetările au fost efectuate de o echipă internaţională condusă de peruanul Gabriel Prieto, de la Universitatea naţională din Trujillo, şi John Verano, de la Universitatea din Tulane din SUA.
În 1533, Atahualpa, ultimul împărat incaș (numit Sapa Inca) a fost omorât la ordinul conchistadorului Francisco Pizarro, marcându-se astfel începutul dominației spaniole.