Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Un uriaș complex megalitic de peste 500 de pietre, descoperit în Spania
Articole online

Un uriaș complex megalitic de peste 500 de pietre, descoperit în Spania

pietre

Un uriaș complex megalitic de peste 500 de pietre, descoperit în Spania

În sudul Spaniei a fost descoperit un uriaș complex megalitic de peste 500 de pietre amplasate în picioare, care ar putea fi unul dintre cele mai mari din Europa, au declarat arheologii.

Pietrele au fost descoperite pe un teren din Huelva, o provincie care flanchează cea mai sudică parte a graniței Spaniei cu Portugalia, în apropiere de râul Guadiana.

Întinzându-se pe aproximativ 600 de hectare, terenul fusese destinat unei plantații de avocado. Înainte de a acorda autorizația, autoritățile regionale au solicitat un studiu, având în vedere posibila importanță arheologică a sitului. Sondajul a relevat prezența pietrelor.

„Aceasta este cea mai mare și cea mai diversă colecție de pietre în picioare grupate în peninsula iberică”, a declarat José Antonio Linares, cercetător la Universitatea din Huelva și unul dintre cei trei directori ai proiectului. Este probabil ca cele mai vechi pietre în picioare din situl La Torre-La Janera să fi fost ridicate în a doua jumătate a mileniului al șaselea sau al cincilea înainte de Hristos, a spus el. „Este un sit megalitic important din Europa”.

În sit au găsit un număr mare de diferite tipuri de megaliți, inclusiv pietre în picioare, dolmeni, movile, cutii de piatră asemănătoare unor sicrie, numite ciste, și incinte.

„Pietrele în picioare au fost cele mai frecvente descoperiri, 526 dintre ele fiind încă în picioare sau așezate pe pământ”, au declarat cercetătorii într-un articol publicat în Trabajos de Prehistoria, o revistă de arheologie preistorică.

Înălțimea pietrelor era cuprinsă între unu și trei metri

În situl megalitic de la Carnac, în nord-vestul Franței, există aproximativ 3.000 de pietre în picioare.

Unul dintre cele mai izbitoare lucruri a fost găsirea unor elemente megalitice atât de diverse grupate într-un singur loc și descoperirea a cât de bine s-au păstrat, a declarat Primitiva Bueno, co-director al proiectului și profesor de preistorie la Universitatea Alcalá, lângă Madrid.

„Găsirea de aliniamente și dolmeni într-un singur sit nu este foarte frecventă. Aici găsești totul laolaltă – aliniamente, cromlechs și dolmeni – și acest lucru este foarte frapant”, a spus ea, salutând „conservarea excelentă” a sitului.

Un aliniament este un aranjament liniar de pietre în picioare de-a lungul unei axe comune, în timp ce un cromlech este un cerc de pietre, iar un dolmen este un tip de mormânt megalitic alcătuit, de obicei, din două sau mai multe pietre în picioare cu o piatră de căpătâi mare și plată deasupra.

Majoritatea menhirelor au fost grupate în 26 de aliniamente și două cromlech-uri, ambele situate pe vârfuri de deal cu o vedere clară spre est pentru a vedea răsăritul soarelui în timpul solstițiilor de vară și de iarnă și al echinocțiilor de primăvară și de toamnă, au precizat cercetătorii.

Multe dintre pietre sunt îngropate adânc în pământ. Acestea vor trebui să fie excavate cu atenție. Lucrările sunt programate să se desfășoare până în 2026, dar „între campania din acest an și începutul celei de anul viitor, va exista o parte a sitului care va putea fi vizitată”, a declarat Bueno.

Registration

Aici iti poti reseta parola