Piramida se află pe un deal care domină râul Taldy, în districtul Shet din Karaganda, care a fost excavat de arheologii de la Universitatea din Karaganda pe o perioadă de 4 sezoane de săpături.
Potrivit cercetătorilor, piramida este un complex de mausoleu pentru un conducător din cultura Begazı Dandibay, o cultură de la sfârșitul epocii bronzului care a înflorit în ultima fază a perioadei Andronovo (2000-1150 î.Hr.).
Structura este un mausoleu piramidal în trepte, care a fost construit într-o regiune din stepele Sari Arka, unde comunitățile își îngropau conducătorii și elita. Pe lângă faptul că funcționa ca mausoleu, piramida a fost folosită și ca spațiu sacru pentru ceremonii religioase.
O analiză de datare cu carbon a descoperirilor găsite în interiorul structurii a indicat o datare între secolele XIV și XII î.Hr.
Dr. Aibar Kassenali a declarat:
„Privind pietrele tăiate găsite în piramidă, dimensiunea mausoleului și faptul că o structură atât de mare a fost construită în Epoca Bronzului într-o regiune foarte aridă precum stepa este un indiciu al înaltei înțelegeri a artei și al bogatelor credințe spirituale la care au ajuns comunitățile Begazi Dandibay.”
Săpăturile din regiune au scos la iveală și o așezare proto-oraș aparținând tot unei comunități Begazı Dandibay. Dr. Çınar a declarat:
„Această așezare, care se întinde pe o suprafață de 15 hectare, a existat cronologic în aceeași perioadă istorică cu Troia 4 din Asia Mică, perioada miceniană timpurie din Grecia continentală și perioada avansată a Regatului Mijlociu din Egipt. Așezarea are o serie de ziduri, o rețea de străzi planificate și sisteme de colectare a apei.”
Potrivit cercetătorilor, comunitățile Begazı Dandibay arată că au legături strânse cu cultura Karasuk din sudul Siberiei, care constituie cultura proto-turcă. Coridoarele care duc la camera funerară, în special în mausoleele din faza Begazı Dandibay, se deschid întotdeauna în direcția răsăritului soarelui, ca o manifestare a credinței religioase tradiționale turcești.