Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi descoperiri din epoca lui Hammurabi. Arheologii au scos la iveală un sistem complex de fortificații
Articole online

Noi descoperiri din epoca lui Hammurabi. Arheologii au scos la iveală un sistem complex de fortificații

Descoperire în Irak

Noi descoperiri prezintă viața din orașele antice

Sub conducerea Universității din Catania și a Departamentului său de Științe Umaniste, Proiectul de arheologie urbană din Bagdad, cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale, echipa de cercetare sugerează că originile orașului datează acum de la începutul epocii paleo-babiloniene, cunoscută sub numele de epoca lui Hammurabi.

Dovezile arheologice indică, de asemenea, că orașul a fost abandonat în timpul căderii Babilonului în 1595 î.Hr., orchestrată de conducătorul hitit Mursili I, după cum indică textele istorice găsite la Tell Muhammad.

Obiectivul principal al campaniei de săpături a fost acela de a scoate la iveală sistemul complex de fortificații și de gestionare a apei care a marcat partea de nord-est a orașului. Pe parcursul acestor săpături, cercetătorii au dezgropat o secțiune a zidului de incintă, delimitând un canal sau chiar un port fluvial de-a lungul râului Tigru.

Descoperire în Irak

Descoperiri impresionante din orașul antic din epoca lui Hammurabi

Intrarea conducea la un sistem complex, cu o scară care urca pe o terasă ridicată de mari dimensiuni, cu un turn adiacent, precum și un canal care făcea parte integrantă din sistemul complex de canalizare al orașului. Canalul de canalizare are un sistem de susținere internă și țevi de teracotă concepute pentru a accelera fluxul de apă uzată. În vârful scării se afla un turn, în timp ce spațiul deschis exterior adăpostea o cisternă folosită inițial pentru colectarea apei și transformată ulterior într-un șanț de scurgere.

În interiorul zidurilor orașului, săpăturile au dezvăluit, de asemenea, structuri asociate cu prelucrarea cerealelor și fabricarea pâinii, precum și cuptoare cu dublă destinație, inclusiv lichefierea bitumului – esențială pentru impermeabilizarea vaselor și a instalațiilor de gestionare a apei.

O descoperire notabilă este o baie cu o latrină subiacentă și un spațiu sacru care conținea un altar și morminte dedicate cultului strămoșilor, cunoscut sub numele de „kispum” în babiloniană, așa cum este atestat în textele cuneiforme contemporane.

Alături de formele ceramice caracteristice epocii paleo-babiloniene, au fost descoperite și trei sigilii cilindrice valoroase cu funcții administrative, care prezintă iconografie și inscripții tipice pentru această perioadă. Pe lângă aceste sigilii, au mai fost descoperite plăci votive din teracotă împodobite cu imagini feminine, modele de paturi legate de căsătoria sacră și figurine de muzicanți, toate reprezentând elemente ale tradiției babiloniene de la începutul mileniului II î.Hr.

Registration

Aici iti poti reseta parola