Infractorii au pătruns în Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden la aproximativ 3.30 dimineața miercurea trecută plecând cu „Doi băieți care râd cu o cană de bere”, datat 1626.
Poliția este surprinsă, dar nu șocată – este a treia oară când lucrarea este furată în ultimele trei decenii!
În 1988, pictura lui Hals a fost furată alături de „Pădurea înflorită” (de asemenea, secolul al XVII-lea) al lui Jacob van Ruisdael.
Istoria s-a repetat apoi, cu aceeași pereche de tablori în 2011. A fost nevoie de trei ani pentru a recupera picturile furate prima dată și de șase luni a doua oară.
Poliția olandeză spune într-un comunicat că „a fost lansată o anchetă amplă asupra jafului. Diverși experți lucrează împreună la această investigație: anchetatorii criminaliști, anchetatorii tactici, experți în furturi de artă de la departamentul național de investigații și polițiști”.
Securitatea ar fi crescut la Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden în urma furtului anterior. Vizitatorii care doresc să vadă cele mai scumpe lucrări ale instituției sunt însoțiți de un membru al personalului.
Însă, o alarmă a sunat în noaptea furtului, dar securitatea nu a ajuns la timp.
Hoții intră ca-n brânză în muzeele olandeze
Reducerea bugetelor la micile muzee face ca hoții să vadă astfel de jafuri ca pe o plimbare.
Arthur Brand, un expert în recuperarea operelor de artă furate, spune, potrivit thevintagenews.com, că „dacă hoții vor să aibă lucrurile tale pot intra oricând!”.
De-a lungul carierei, Brand a recuperat „o pictură furată a lui Picasso, o colecție de poezie persană din secolul al XV-lea, inelul de prietenie al lui Oscar Wilde și alte artefacte”, scrie Smithsonian Magazine. Brand a fost poreclit „Indiana Jones” al recuperării operelor de artă, datorită numeroaselor sale aventuri.
Teoria sa cu privire la lucrarea lui Hals este că a fost „furată la comandă”, dar cel care a comandat furtul s-ar putea să returneze tabloul când va înțelege că statulolandez nu-l va mai răscumpăra.