Evenimentul Istoric > Exclusiv online > Pictură în valoare de 17 milioane de dolari furată pentru a treia oară
Exclusiv online

Pictură în valoare de 17 milioane de dolari furată pentru a treia oară

O pictură valoroasă din secolul al XVII-lea realizată de maestrul olandez Frans Hals, despre care se crede că valorează peste 17 milioane de dolari, a fost furată … pentru a treia oară!

BBC News afirmă că guvernul olandez nu se mai ocupă de recuperarea tablourilor furate, așa că sunt puține șanse ca tabloul lui Hals să mai fie recuperat și a treia oară…

Cine a fost Hals

Frans Hals (n. 1582, Antwerpen – d. 29 august 1666, Haarlem) a fost un pictor olandez din secolul al XVII-lea, care a excelat în arta portretistică, expresie a unei filosofii aparte în pictură, care pune accent pe vivacitate, suflu amplu și coloritul vieții.

Obiectul principal al interesului lui Hals l-au reprezentat întotdeauna oamenii, iar granița dintre portret și scenele de viață în pictura lui este destul de mobilă.

Frans Hals

Pe de o parte, personajele din scenele de viață sunt atât de sugestive, încât ne creează senzația că sunt portrete după natură, pe de altă parte portretele lui Frans Hals sunt asemănătoare scenelor de viață din cauza faptului că ele ilustrează un anumit stil de viață, mediul social, coloritul local și caracterul epocii în care au apărut.

Cel de-al treilea deceniu al secolului al XVII-lea coincide cu perioada de vârf a creației lui Frans Hals, caracterizată de capodopere precum Cavalerul care râde, Cântărețul din lăută, Tânărul flautist sau Malle Bable.

Influența lui Caravaggio, exercitată mai întâi asupra pictorilor din Utrecht, este evidentă și în arta lui Hals, care introduce în tablourile sale culori luminoase și o varietate mare de străluciri care înviorează fundalul și creează profunzime.

Abordează, de asemenea, teme noi la vremea respectivă în Olanda, preluate de la Caravaggio: muzicanți, scene desfășurate în cârciumi, personaje pitorești din viața orașului Haarlem („vrăjitoarea” Malle Babbe, Verdonck).

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola