Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Perioada mijlocie a Epocii Bronzului
Articole online

Perioada mijlocie a Epocii Bronzului

monteoru

Perioada mijlocie a Epocii Bronzului

Cea mai cunoscută cultură din bronzul mijlociu (cea mai cunoscută în spațiul carpatodanubian) este Monteoru.  Într-o fază mijlocie acest tip ceramic se extinde spre nord și în bazinul Bistriței. Elemente ale acestei culturi sunt cunoscute și în sud-estul Transilvaniei. Evoluția culturii Monteoru a fost observata atent in așezarea eponima de la Sărata-Monteoru pe baza unei stratigrafii rezultata din săpăturile efectuate cu intermitente între 1926 si 1954 sub conducerea lui Ion Nestor. Nu exista o monografie consacrata acestor cercetări. Eugenia Zaharia s a ocupat de fazele evolutive ale culturii. S-au identificat 13 niveluri de locuire la Sărata-Monteoru aparținând Epocii bronzului. Din necropola de inhumație s au publicat 2 parcele. 

Formele caracteristice ale culturii Monteoru sunt ceașca cu toarta specifica si vasul etajat numit de ofranda

Trei etape principale de evoluție a decorului:  prima etapă este caracterizata prin motive geometrie incizate; a doua etapă este caracterizată la început prin motive geometrice realizate prin linii in relief, apoi acestea sunt înlocuite de incizii late;  în ultimele niveluri motivistica decorului se îmbogățește cu noi tipuri de ornamente, printre care se remarca caneluri si simboluri de tip solar. Scheletul cronologic relativ al bronzului romanesc a fost alcătuit prin stabilirea unor sincronisme intre fragmente ceramice cu decor specific culturilor Tei (Muntenia) si Wietenberg ( Transilvania) prezente în așezări Monteoru.

La Cândești, pe lângă o mare așezare, s a explorat un cimitir cu peste 800 morminte de inhumație. În aria culturii Monteoru oamenii practicau atât creșterea vitelor, cât și agricultura. Formele de turnat indică prelucrarea bronzului. In inventarul mormintelor se găsesc inele de bucla, forme specifice pe o larga zona a sud-estului Europei. La originea ceramicii de tip Monteoru se afla grupurile naeni-schneckenberg si naeni-zanoaga-odaia turcului, datate la sfârșitul epocii bronzului timpuriu.  Lipsesc datele de cronologie absoluta pentru fazele culturii Monteoru. Doua date c14 sunt aberant de înalte. Pentru primele faza datarea merge unde la sfârșitul mileniului III (posibil chiar înainte de 2200). Sfârșitul culturii Monteoru preceda apariția în Transilvania și Moldova a culturii Noua din bronzul târziu. Cultura Monteoru n-a continuat după mijlocului mileniului II.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola