Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Parada din New York în onoarea veteranilor din Primul Război Mondial
Articole online

Parada din New York în onoarea veteranilor din Primul Război Mondial

parada

Parada din New York în onoarea veteranilor din Primul Război Mondial

Statele Unite, care și-au menținut neutralitatea atunci când Primul Război Mondial a izbucnit în Europa în vara anului 1914, au declarat război Germaniei în aprilie 1917. Deși, inițial, Statele Unite au reușit să adune doar aproximativ 100.000 de oameni pentru a-i trimite în Franța sub comanda lui Pershing în acea vară, președintele Woodrow Wilson a adoptat rapid o politică de recrutare.

Până la încheierea războiului, la 11 noiembrie 1918, peste 2 milioane de soldați americani serviseră pe câmpurile de luptă din Europa de Vest, iar aproximativ 50.000 dintre ei își pierduseră viața.

Demobilizarea a început la sfârșitul anului 1918; până în septembrie 1919, ultimele divizii de luptă părăsiseră Franța, deși o forță de ocupație de 16.000 de soldați americani a rămas până în 1923, cu sediul în orașul Coblenz, Germania, ca parte a prezenței aliate postbelice în Valea Rinului, determinată de termenii Tratatului de la Versailles.

Înainte ca unitățile de luptă ale AEF să părăsească serviciul, Departamentul de Război al SUA le-a oferit cetățenilor șansa de a-și onora trupele. „New York a trăit ieri probabil ultimul capitol din istoria sa de mari spectacole militare care au crescut în urma războiului”, a trâmbițat The New York Times despre parada care a avut loc la 10 septembrie 1919.

Potrivit ziarului, o mulțime entuziastă a venit să-i aclame pe cei 25.000 de membri ai Diviziei 1, care au defilat pe Fifth Avenue, de pe strada 107 până în Washington Square din Greenwich Village, purtând căști de tranșee și echipament complet de luptă.

Reportajul din Times a continuat:

„A fost prima ocazie a orașului de a-i saluta pe oamenii din Divizia 1 și de a-i face să știe că își amintește de rolul lor glorios în acțiunile zdrobitoare ale armatei americane la Toul, Cantigny, Soissons, St. Mihiel, Meuse și Argonne.”

Cele mai zgomotoase urale au fost pentru Pershing însuși, care „a fost salutat aproape continuu de omagiile care i-au fost aduse de ambele părți ale bulevardului”.

Pershing a condus o paradă similară pe Pennsylvania Avenue din Washington, D.C., la 17 septembrie; două zile mai târziu, s-a adresat unei sesiuni comune a Congresului SUA, care, în aceeași lună, i-a creat un nou grad – „General de armată”, un grad pe care numai el l-a deținut -, devenind astfel cea mai înaltă personalitate militară din țară.

În timpul mandatului său de șef al Statului Major al armatei americane, din 1921 până în 1924, Pershing a reorganizat complet structura armatei, combinând armata regulată, Garda Națională și rezervele permanente ale armatei într-o singură organizație.

La pensionare, a condus o comisie care a supervizat construcția de monumente comemorative de război americane în Franța. Pershing a murit în 1948.

Registration

Aici iti poti reseta parola