Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > New Amsterdam devine New York. După Revoluția Americană, a devenit prima capitală a Statelor Unite
Articole online

New Amsterdam devine New York. După Revoluția Americană, a devenit prima capitală a Statelor Unite

New York

8 septembrie 1664: New Amsterdam devine New York

Colonia New Netherland a fost înființată de către Compania olandeză a Indiilor de Vest în 1624 și a ajuns să cuprindă tot New York-ul de astăzi și părți din Long Island, Connecticut și New Jersey. O așezare olandeză de succes din cadrul coloniei a crescut în vârful sudic al insulei Manhattan și a fost botezată New Amsterdam.

Pentru a legitima pretențiile olandeze asupra New Amsterdam, guvernatorul olandez Peter Minuit a cumpărat oficial Manhattan de la tribul local de la care își trage numele în 1626. Potrivit legendei, indienii Manhattan – indieni de origine algonquiană – au fost de acord să cedeze insula în schimbul unor bibelouri evaluate la doar 24 de dolari. Cu toate acestea, deoarece nu cunoșteau obiceiurile europene privind proprietatea și contractele, nu a trecut mult timp până când Manhattanienii au intrat în conflict armat cu așezarea olandeză în expansiune de la New Amsterdam. Începând din 1641, între coloniști și Manhattani a avut loc un război prelungit, care s-a soldat cu moartea a peste 1.000 de indieni și coloniști.

În 1664, New Amsterdam a trecut sub control englezesc, iar coloniștii englezi și olandezi au conviețuit pașnic. În 1673, a existat o scurtă întrerupere a dominației engleze, când Țările de Jos au redobândit temporar așezarea.

În 1674, New York a fost redat englezilor, iar în 1686 a devenit primul oraș din colonii care a primit o cartă regală. După Revoluția Americană, a devenit prima capitală a Statelor Unite.

Registration

Aici iti poti reseta parola