Evenimentul Istoric > Articole online > Pâine pe cartelă după vizita lui Ceauşescu în Franţa. Cum i-a venit ideea
Articole online

Pâine pe cartelă după vizita lui Ceauşescu în Franţa. Cum i-a venit ideea

Pâine pe cartelă după vizita lui Ceauşescu în Franţa
Cota: 290/1978 Conţinut: Vizita de lucru a preşedintelui Nicolae Ceauşescu, a altor conducători de partid şi de stat în judeţul Vrancea. La Odobeşti sunt întâmpinaţi după datina străbună cu pâine şi sare. (6.IX.1978)

Pâine pe cartelă după vizita lui Ceauşescu în Franţa. Fostul demnitar comunist care a murit în 2005, la 80 de ani, a rememorat că Nicolae Ceauşescu a luat decizia şi în contextul preocupărilor legate de stingerea datoriei externe a României.

Degeaba a încercat Maxim Berghianu să-l convingă pe dictator că reducerea consumului de pâine reprezintă o decizie neinspirată. Cel care a fost căsătorit cu actriţa Silvia Popovici (pe care nu o suporta Elena Ceauşescu) nu a fost susţinut. În momentul discuţiei decisive despre pâine, ceilalţi demnitari au preferat doar să execute ordinul, nu să-l discute, aşa cum a făcut Berghianu.

Aşadar, în prim-plan apare una dintre vizitele efectuate de Nicolae Ceauşescu le-a în Franţa. S-a întâmplat între 23-26 mai 1980, când dictatorul s-a văzut cu omologul Giscard d’Estaing.

Chifla din Franţa a cartelat pâinea în România

„Din punctul de vedere economic, Nicolae Ceaușescu a impus un ritm de industrializare accelerat. A pus accent pe industria grea, neglijând industria bunurilor de consum, ceea ce a afectat nivelul de trai al populației.

Regimul Ceaușescu a beneficiat și de unele împrumuturi externe pentru finanțarea programelor sale economice. Ceaușescu a dispus achitarea rapidă a datoriilor externe, fără a mai lua noi credite.

În acest scop, o mare parte a producției agricole și industriale a țării a luat calea exportului, privând astfel populația până și de cele mai elementare alimente și bunuri de consum. Eu mi-am pus de multe ori întrebarea: cum pe oamenii ăştia, Nicolae și Elena Ceaușescu, care au umblat în atâtea ţări civilizate, unde au fost primiţi cu onoruri, nu i-am auzit niciodată să povestească un lucru care i-a impresionat.

Maxim Berghianu

Că în țările pe care le-au vizitat, au văzut un lucru bun pe care să-l aplicăm și noi. Totdeauna vedeau ce e mai tâmpit, mai meschin…

Şi într-o vizită din SUA a criticat mâncarea de la recepţie

De pildă, într-o vizită în Franţa, Ceaușescu a observat că la recepţia dată nu s-a dat decât o singură chiflă, şi aia mică, nu cum dăm noi, două sau trei mari. Şi că mâncare se dă foarte puţină: o salată, o friptură mică, nu cum facem noi în România.

Şi, de aici, a ajuns la concluzia că noi risipim şi că mâncăm prea multă pâine, şi că ţăranii dau pâinea la păsări şi la porci. Și a venit cu ideea ca să reducem consumul de pâine cu 20%. Asta era în ajunul unui an nou. Consumul pe ţară să-l reducem cu 20%.  

Când s-a întâmplat asta, eram ministru secretar de stat la Ministerul Industriei Alimentare. Nu a venit să mă cheme, să zică: «Ia dă-mi o statistică, să vedem cum evoluează consumul de pâine.» Şi l-a chemat pe Angelo Niculescu, care era viceprim-ministru şi ministru la Ministerul Dezvoltării, pe Verdeţ, care îi ţinea locul lui Ion Gheorghe Maurer ca prim-ministru, pe Ana Mureşan, de la Ministerul de Comerţ.

Ceauşescu: De mâine reducem consumul de pâine cu 20%

Fără comentarii! «De mâine reducem consumul de pâine cu 20%! Faceţi un proiect de decret, aduceţi-l să-l semnez!» Niciunul nu a spus nimic. Toţi au dat din cap.

Eu am zis: «Tovarăşe Ceauşescu, eu aş avea să vă ridic câteva probleme: consumul de pâine s-a redus de la an la an, avem chiar un grafic. Cu vreo 8-10%, comparativ cu nu ştiu ce an. Dar a crescut producţia de specialităţi şi consumul de specialităţi: chifle, cornuri… Dar pe total e în scădere.»

«Nu e adevărat! Se reduce!» Dacă mă mai susţineau unul sau doi, ceda. Poate ceda… Dar aşa, a zis: «Ia uite, al dracu’, numai ăsta e deştept! Ăştia toţi sunt de acord, ăsta  totdeauna e contra»”, a dezvăluit Maxim Berghianu în interviul pe care l-a realizat Octavian Silivestru şi care e păstrat în Arhiva de istorie orală.

Fototeca online a comunismului românesc. Cota: 204/1978 Conţinut: Vizita de lucru a preşedintelui Nicolae Ceauşescu şi a altor conducători de partid şi de stat în judeţul Sălaj. La sosirea în oraşul Zalău, sunt întâmpinaţi după datina străbună cu tradiţionala pâine şi sare.(21.VI.1978)

Fototeca online a comunismului românesc.

Registration

Aici iti poti reseta parola