Tratatul de pace
Iată cum a consemnat Alexandru Marghiloman în notele sale politice acea zi istorică:
“ Trebuia să ne întrunim ieri seară la 10 ore jum. Amânat pe azi dimineață la 9 jum. Cotroceni. Sosesc exact cu Arion și locot.-col. Vasilescu; în sala de intrare ceilalți doi delegați ai noștri, Burghele și Papiniu, și generalii. Fotografi câți poftiți mulți ofițeri germani. Ne adunăm în biblioteca cea nouă a Regelui; o jumătate oră nu facem nimic. Ne regăsim în salonul care servă de bufet când sunt recepțiuni, alături de salonul în care s-a ținut Consiliul de Coroană în 14 august 1916. Ultimele învoieli cu Bulgarii, pentru manuscrisele furate de la Academie. Iscălesc cu Kuhlmann micele protocoluri: navigarea staționarilor până la Fetești, adeziunea în principiu la o alianță vamală, despăgubiri prizonierilor maltratați, nota privitoare la judecata guvernului Brătianu, protocol pentru biserici și comunități românești în Germania (a se întinde și pentru Bulgaria, ceia ce s-a făcut în cursul ședinței: Austria n-a semnat încă, și Kriege m-a înștiințat că Burian va avea greutăți !)
În sfârșit ședința generală începând, ne așezăm. Germanii la mijloc, Burian – el singur e toată comisunea, deși Gratz și Mittag sunt în spatele lui; – Turcii alături de el; Bulgarii și sunt cel puțin 6- la stânga Germanilor. Ca să nu fim la capul mesei, ne refugiem în față, singuri și în fața Germanilor. Cinematografele lucrează. Ministrul Kuhlmann citește o scurtă cuvântare, și semnăturile încep. La 12, în mijlocul marii zăpăceli, s-ar fi putut trece orice s-ar fi voit: s-a isprăvit. Se telefonează la Marele Quartier, cu care se stabilise o legătură.
Telegrafiez îndată Regelui: “Am adânca mulțumire să comunic M.V. că pacea s-a încheiat; tratatul care în ultimele negociațiuni a primit unele modificări favorabile țărei, a fost semnat la 12 ore. El va purta titlul de Pacea din București. Sub conducerea M.V. și sub ocrotirea Dinastiei, România își va putea reîncepe munca spornică pentru consolidarea viitorului ei.” Prezidentul Consiliului de Miniștri
La ora 1 dau un dejun de adio: Kuhlmann, Kriege, de Rosemberg, Oberndorf, Richthoffen, Horstmann, de Below, etc. Repet lui Kuhlmann lucru la care ține mult, că va avea la Șosea terenul pe care îl cere ca să clădească o Legațiune frumoasă.
Plecarea lui Kuhlmann cu Bulgarii la 4:45 pentru Sofia. Se duce să salute pe Regele Ferdinand. Bănuiesc că mai sunt dedesubt oarecari neînțelegeri. Prin tratat, în ultimul moment, s-a lăsat bulgarilor partea de jos a Dobrogei până la o linie paralelă cu linia drumului de fier la distanță de 10-15 km de ea. Restul este condominium.
Trimit o circulară prefecților. Repet asigurările privitoare la siguranța de a ne putea păstra Dinastia, după cum o făcusem în telegrama către Rege, pentru a marca mai bine sensul ascuns al acestei semnături a tratatului. Sper că Regele va înțelege, după cum toată lumea a observat-o îndată ce telegrama a apărut.”