Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legăturile comerciale ale vikingilor se întindeau până în nordul Scandinaviei 
Articole online

Legăturile comerciale ale vikingilor se întindeau până în nordul Scandinaviei 

vikingi

Legăturile comerciale ale vikingilor se întindeau până în nordul Scandinaviei 

Studiul se concentrează pe legăturile comerciale din orașul Hedeby, o așezare comercială importantă în timpul Epocii Vikinge, situată în apropierea capătului sudic al Peninsulei Iutlanda, în Germania.

Hedeby este menționat pentru prima dată în cronicile francilor lui Einhard (care a fost în slujba lui Carol cel Mare), dar a fost probabil fondat în jurul anului 770 d.Hr.

Proeminența lui Hedeby ca centru comercial principal poate fi atribuită poziției sale geografice strategice de-a lungul rutelor comerciale esențiale care făceau legătura între Imperiul franc și Scandinavia în direcția nord-sud, precum și între Marea Baltică și Marea Nordului în direcția est-vest.

Orașul a fost, de asemenea, un centru important de prelucrare a coarnelor, cu 288.000 de descoperiri de coarne înregistrate până în prezent, majoritatea provenind din producția de piepteni de păr.

O analiză ZooMS a colagenului din piepteni a arătat că 85-90% dintre piepteni au fost făcuți din coarne de ren în secolul al IX-lea d.Hr. Pieptenele sau coarnele au fost importate din nordul Scandinaviei, ceea ce indică noi dovezi ale contactului dintre Hedeby și zonele periferice nordice din centrul și nordul Scandinaviei.

Dr. Steven Ashby, de la Departamentul de Arheologie al Universității din York, a declarat:

„Lucrarea de la Hedeby este deosebit de interesantă deoarece ne vorbește despre legăturile dintre munții din zona montană a Scandinaviei arctice și acest oraș mare de la poarta de intrare în Europa continentală și indică o fereastră în secolul al IX-lea, când aceste legături nordice trebuie să fi fost deosebit de puternice.”

Lucrarea „Pe urmele lui Ohthere: analiza biomoleculară a pieptenilor de păr din epoca vikingă timpurie de la Hedeby (Haithabu)” este publicată în Antiquity Journal.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola