Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Omul care l-a enervat pe Beethoven și l-a făcut să compună Simfonia III Eroica
Articole online

Omul care l-a enervat pe Beethoven și l-a făcut să compună Simfonia III Eroica

Apreciat de Mozart

În adolescență, mama lui Beethoven l-a văzut pe Mozart cântând la o petrecere, moment în care a spus că și fiul ei va deveni un cunoscut compozitor. Ulterior, Beethoven a călătorit la Viena pentru a cânta în fața lui Mozart. Atunci când l-a cunoscut Mozart, l-a întrebat dacă poate cânta una din creațiile sale.

Când a început să cânte, mimica de piatră a lui Mozart s-a schimbat într-un zâmbet. În acel moment, Mozart s-a dus la unul din colegii săi și i-a spus: „Fii cu ochii pe el. Cândva, el va oferi lumii un lucru despre care să se vorbească.”

În acea perioadă, existau competiții între compozitori, la care și Beethoven a participat. O astfel de competiție a fost cu Steibelt, care oferise un adevărat spectacol publicului. Ludwig a smuls partitura lui Steibelt, a pus-o cu susul în jos și a început să cânte. Timp de o oră, acesta a făcut o improvizație având ca ispirație partitura lui Steibelt. Această improvizație a stat la baza Simfoniei a-3-a Eroica.

Odată cu pierderea auzului suferită spre sfârșitul anilor 20, cariera lui Beethoven începuse să ia o turnură diferită. Furios din cauza pierderii auzului, acesta a ajuns să creeze cele mai bune piese din istoria sa.

Pentru a putea compune în continuare, Beethoven a luat decizia de a-și amplasa o tijă metalică la pian, pentru a simți vibrațiile notelor. În momentul în care a terminat și cea de-a 9-a simfonie, un asistent de-al său i-a întors scaunul pentru a putea vedea reacția mulțimii.

Moștenirea Beethoven

La sfârșitul vieții sale, Beethoven era mai popular decât fusese vreodată. Mulți compozitori au fost intimidați de prezența lui, încât au renunțat la a mai compune piese. Schubert a spus: „Cine poate mai face vreodată ceva după Beethoven?”

Din păcate, ultima perioadă a vieții sale nu a fost cea mai bună, deoarece Beethoven moștenise de la tatăl său obiceiul de a bea vin. Tot mai bolnav, fiind ținut la pat încă din decembrie 1826, Beethoven moare un an mai târziu, din cauza unei boli la ficat.

Registration

Aici iti poti reseta parola