Apreciat de Mozart
În adolescență, mama lui Beethoven l-a văzut pe Mozart cântând la o petrecere, moment în care a spus că și fiul ei va deveni un cunoscut compozitor. Ulterior, Beethoven a călătorit la Viena pentru a cânta în fața lui Mozart. Atunci când l-a cunoscut Mozart, l-a întrebat dacă poate cânta una din creațiile sale.
Când a început să cânte, mimica de piatră a lui Mozart s-a schimbat într-un zâmbet. În acel moment, Mozart s-a dus la unul din colegii săi și i-a spus: „Fii cu ochii pe el. Cândva, el va oferi lumii un lucru despre care să se vorbească.”
În acea perioadă, existau competiții între compozitori, la care și Beethoven a participat. O astfel de competiție a fost cu Steibelt, care oferise un adevărat spectacol publicului. Ludwig a smuls partitura lui Steibelt, a pus-o cu susul în jos și a început să cânte. Timp de o oră, acesta a făcut o improvizație având ca ispirație partitura lui Steibelt. Această improvizație a stat la baza Simfoniei a-3-a Eroica.
Odată cu pierderea auzului suferită spre sfârșitul anilor 20, cariera lui Beethoven începuse să ia o turnură diferită. Furios din cauza pierderii auzului, acesta a ajuns să creeze cele mai bune piese din istoria sa.
Pentru a putea compune în continuare, Beethoven a luat decizia de a-și amplasa o tijă metalică la pian, pentru a simți vibrațiile notelor. În momentul în care a terminat și cea de-a 9-a simfonie, un asistent de-al său i-a întors scaunul pentru a putea vedea reacția mulțimii.
Moștenirea Beethoven
La sfârșitul vieții sale, Beethoven era mai popular decât fusese vreodată. Mulți compozitori au fost intimidați de prezența lui, încât au renunțat la a mai compune piese. Schubert a spus: „Cine poate mai face vreodată ceva după Beethoven?”
Din păcate, ultima perioadă a vieții sale nu a fost cea mai bună, deoarece Beethoven moștenise de la tatăl său obiceiul de a bea vin. Tot mai bolnav, fiind ținut la pat încă din decembrie 1826, Beethoven moare un an mai târziu, din cauza unei boli la ficat.