Evenimentul Istoric > Articole online > De ce a murit Mozart sărac?
Articole online

De ce a murit Mozart sărac?

Constanze Weber a fost una dintre cele patru fiice ale muzicianului german Fridolin Weber.

Toate cele patru ( în ordinea vârstei: Josepha, Aloysia, Constanze și Sophie) au primit educație muzicală, iar Josepha și Aloysia au devenit soprane cunoscute mai târziu.

Mozart a întâlnit familia Weber în timp ce era în căutarea unui loc de muncă în orașul german Mannheim. Avea 21 de ani și a ales să rămână apropiat familiei.

Constanze

Inițial nu s-a îndrăgostit de Constanze, care avea doar 15 ani la acea vreme, ci de sora ei mai mare Aloysia (17 ani), scrie history.info.  Aloysia l-a respins și s-a măritat cu văduvul Joseph Lange.

Drumurile lui Mozart s-au reintersectat cu cele ale familiei Weber, patru ani mai târziu, când s-a mutat la Viena. Constanze avea deja 19 ani și i-a atras atenția tânărului geniu.

Familiile celor doi s-au opus vehement acestei relații. În final, cei doi s-au căsătorit în Catedrala Sf. Stefan din Viena, fără ca Mozart să mai aștepte acordul tatălui său, care ar fi venit prin poștă la o zi după nuntă.

Analizând scrisorile lui Mozart către soția sa, experții au stabilit că el a iubit-o cu adevărat.

Criză financiară

Singura enigmă neelucidată este criza financiară continuă în care se afla familia. Deși Mozart câștiga foarte bine, el continua să se împrumute.

Tot mai multe indicii arată că tânărul Mozart era mai tot timpul dator, fiindcă soția sa cheltuia enorm în interes personal și trimitea constant bani mamei și surorilor sale.

O enigmă a rămas și atitudinea Constanzei față de soțul ei în ultimii ani de viață ai artistului. În loc să se îngrijească de sănătatea sa, ea cheltuia foarte mulți bani într-un centru de refacere în apropriere de Viena, unde a fost văzută în repetate rânduri cu tânărul Franz Xaver Sussmayr.

Deși toate suspiciunile indică spre o aventură între cei doi, cercetătorii nu au găsit dovezi suficiente pentru a proba această teorie.

Mozart lucra aproape zi și noapte pentru a-i finanta ei toate plăcerile și a-i îndeplini dorințele. Atitudinea Constanzei nu s-a schimbat nici după moartea soțului ei.

Cuplul a avut șase copii, dintre care patru nu au apucat aniversarea primului an de viață.

A fost atât de dezinteresată de soarta lui, încât a refuzat să organizeze o înmormântare decentă și nici astăzi nu se știe cu exactitate unde sunt îngropate osemintele lui Wolfgang Amadeus Mozart, decedat la vârsta de doar 35 de ani.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola