Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Ocuparea Prefecturii și Primăriilor din Ialomița de bolșevicii români: Noi comuniştii suntem pentru ţară, pentru dreptate şi libertate!
Articole online

Ocuparea Prefecturii și Primăriilor din Ialomița de bolșevicii români: Noi comuniştii suntem pentru ţară, pentru dreptate şi libertate!

În aprilie 1944 se crea Frontul Unic Muncitoresc (FUM), vestea realizării acestuia fiind adusă la cunoştinţa publicului de către reprezentanţii PCR şi PSD printr-un manifest difuzat în data de 1 mai.

Apoi, comuniștii au început pregătirea unificării celor două partide.

Iată primele activităţi şi acţiuni desfăşurate de organizaţiile Partidului Comunist şi a celui Social-Democrat din judeţul Ialomiţa, în vederea pregătirii unificării.

Organizaţia judeţeană Ialomiţa a PCR a luat fiinţă la 25 august 1944, când numărul membrilor PCR era foarte mic, dar va creşte spectaculos, astfel încât la sfârşitul lui octombrie 1944 va fi de 4.491, în decembrie de 5.981, iar la sfârşitul lui mai 1945 să ajungă la 6.602 membri.

Dintre aceştia: muncitorii erau 1 499, ţăranii 4 556, funcţionarii 476, alţii 71. Erau totodată constituite comitete de partid în toate cele opt plăşi ale judeţului

Pe 14 septembrie 1944, a început activitatea legală a organizaţiei PSD Ialomiţa.

În octombrie 1944, demarează acţiunile de preluare a puterii de către comunişti şi aliaţii lor.

Vor fi schimbaţi primarii din comunele Brătianu, Cocargeaua, Coşereni, Dragalina, Buieşi, iar la Mihai Viteazul, după cum relatează C. Protopopescu, a avut loc o alegere prin vot secret a primarului, fiind ales cu majoritate reprezentantul Frontului Plugarilor.

În comuna Săpunari a avut loc o mare adunare a ţăranilor, unde Nichifor Stere, membru în Comitetul Central al Frontului Plugarilor le-a vorbit despre reforma agrară, iar plugarul Gheorghe Ivănescu a organizat alegerea unui comitet sătesc provizoriu.

În Călăraşi este organizată în sala „Parcului communal” o întrunire în care se hotărăşte schimbarea primarului.

O notă informativă a poliţiei oraşului Călăraşi din 24 noiembrie 1944, către Prefectura Judeţului, arăta că „astăzi au avut loc în acest oraş o întrunire a Uniunii Patriotice şi a Sindicatelor Muncitoreşti. După întrunire asistenţa s-a încolonat şi a manifestat pe stradă până în dreptul Primăriei, aici muncitorii au intrat în sala de şedinţe şi au redactat un proces verbal pentru demiterea primarului.

Au fost încercări din partea gărzii de a opri intrarea, dar nu s-a putut. A încercat să intervină colonelul Vasiliu, comandantul garnizoanei, care

până la urmă s-a retras”.

Câteva zile mai târziu este atacată şi ocupată şi Prefectura.

Iată cum apare desfăşurarea acestei acţiuni, tipică pentru modul în care PCR a preluat puterea prin violenţă şi fraudă, în memoria mai multor participanţi.

Radu Rainea: „La 1 decembrie am fost chemat împreună cu Nicolae D. Cristea, care pe atunci era primul nostru preşedinte de sindicat şi cu alţi tovarăşi, la colonelul Dobrotescu, prefectul lui Sănătescu, care de la uşă ne-a luat în primire:

«Voi sunteţi, mă, împotriva ţării?».

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola