Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Occidentul nu ne-a lăsat altă opțiune decât să desfășurăm arme nucleare, afirmă un oficial din Belarus
Articole online

Occidentul nu ne-a lăsat altă opțiune decât să desfășurăm arme nucleare, afirmă un oficial din Belarus

putin

Occidentul nu ne-a lăsat altă opțiune decât să desfășurăm arme nucleare, afirmă un oficial din Belarus

Alexander Volfovich, secretar de stat al Consiliului de Securitate al Belarusului, a declarat că este logic ca armele să fi fost retrase după prăbușirea sovietică din 1991, deoarece Statele Unite au oferit garanții de securitate și nu au impus sancțiuni.

„Astăzi, totul a fost dărâmat. Toate promisiunile făcute au dispărut pentru totdeauna”, a declarat Volfovici, citat de agenția de știri Belta, în cadrul unui interviu la televiziunea de stat.

Belarus, condus de președintele Alexander Lukașenko din 1994, este cel mai fidel aliat al Rusiei dintre statele ex-sovietice și a permis ca teritoriul său să fie folosit pentru a lansa invazia Kremlinului în Ucraina în februarie 2022.

Rusia a mers mai departe săptămâna trecută cu o decizie de a desfășura arme nucleare tactice pe teritoriul belarus, cu scopul de a obține câștiguri specifice pe câmpul de luptă.

Rusia afirmă că „operațiunea sa militară specială” din Ucraina a fost menită să contracareze ceea ce ea consideră a fi o încercare a „Occidentului colectiv” de a duce un război prin procură și de a provoca o înfrângere Moscovei.

„Desfășurarea de arme nucleare tactice pe teritoriul Belarusului este, prin urmare, una dintre etapele descurajării strategice

El a spus că orice recurs la utilizarea „chiar și a armelor nucleare tactice va duce la consecințe ireversibile”.

Lukașenko a declarat săptămâna trecută că armele sunt deja în mișcare, dar nu este încă clar când vor fi amplasate.

Statele Unite au denunțat potențiala desfășurare de arme nucleare în Belarus, dar afirmă că poziția lor privind utilizarea unor astfel de arme nu a fost modificată.

Sancțiunile occidentale au fost impuse Belarusului cu mult înainte de invazie, în legătură cu reprimarea drepturilor omului de către Lukașenko, în special reprimarea protestelor în masă împotriva a ceea ce oponenții săi au declarat că a fost realegerea sa frauduloasă în 2020.

După independența față de regimul sovietic, Belarus, Ucraina și Kazahstan au fost de acord ca armele lor să fie îndepărtate și returnate Rusiei, ca parte a eforturilor internaționale de a limita răspândirea.

Registration

Aici iti poti reseta parola