Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Putin intenționează să depoziteze arme nucleare tactice în Belarus
Articole online

Putin intenționează să depoziteze arme nucleare tactice în Belarus

Vladimir Putin

Putin intenționează să depoziteze arme nucleare tactice în Belarus

Belarus, un aliat al Rusiei și vecin al Ucrainei, a ajutat invazia, permițând trupelor rusești să intre în Ucraina pe la granița sa sudică. Putin a declarat postului de televiziune de stat Russia-1 că intenționează să construiască o nouă instalație de depozitare a armelor nucleare tactice pe teritoriul aliatului, care va fi finalizată până la 1 iulie, potrivit CNN.

„Nu este nimic neobișnuit nici aici: în primul rând, Statele Unite fac acest lucru de zeci de ani. De mult timp își desfășoară armele nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate”, a declarat Putin, potrivit Reuters, adăugând: „În primul rând, Statele Unite au desfășurat arme nucleare tactice pe teritoriul țărilor aliate: „Am convenit că vom face același lucru – fără a ne încălca obligațiile, subliniez, fără a ne încălca obligațiile internaționale privind neproliferarea armelor nucleare”.

Oficialii americani au declarat că vor „monitoriza implicațiile” anunțului lui Putin

Deși Putin a făcut amenințări nucleare voalate încă de la începutul războiului neprovocat al Rusiei în Ucraina, declarațiile sale recente reprezintă o escaladare notabilă. În septembrie, Putin a făcut o referire voalată la armele nucleare în timp ce promitea să apere „integritatea teritorială” a Rusiei, subliniind că vorbele sale nu erau „o cacealma”.

„Este o mișcare foarte semnificativă”, a declarat, potrivit Reuters, Nikolai Sokol, cercetător senior la Centrul de la Viena pentru dezarmare și neproliferare. „Rusia a fost întotdeauna foarte mândră că nu are arme nucleare în afara teritoriului său. Așa că, acum, da, schimbă acest lucru și este o mare schimbare”.

Belarus este în mare măsură văzut ca un stat marionetă al Rusiei, a relatat anterior Insider, președintele țării, Alexander Lukașenko, fiind considerat unul dintre cei mai apropiați aliați ai lui Putin. Legăturile diplomatice dintre cele două țări nu au făcut decât să se consolideze de la începutul războiului din Ucraina.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola