Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Moscova acuză SUA că a plasat de mult timp arme nucleare în Europa!
Articole online

Moscova acuză SUA că a plasat de mult timp arme nucleare în Europa!

razboi nuclear

Moscova acuză SUA că a plasat de mult timp arme nucleare în Europa!

Ca de mai multe ori de la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, Vladimir Putin agită puţin mai mult ameninţarea nucleară pentru a arăta opiniei publice hotărârea sa şi a pune presiune asupra aliaţilor occidentali ai Ucrainei.

Sâmbătă, preşedintele rus a anunţat desfăşurarea în Belarus – care are graniţă cu Ucraina, Polonia şi Lituania – de arme nucleare numite „tactice”, deci cu rază scurtă de acţiune.

El a respins condamnările Occidentului, subliniind că Statele Unite au plasat de mult timp arme nucleare în Europa.

Un argument faptic corect. Washingtonul deţine bombe în Europa de decenii şi mai multe ţări NATO dispun de rachete capabile să poarte încărcături deopotrivă convenţionale și nucleare.

„Se ştia deja că Rusia face progrese spre adoptarea unui acord de tip NATO cu Belarus (…). Nu e nimic nou”, scrie pe contul lui de Twitter dr Jeffrey Lewis, expert american în neproliferare nucleară.

Astăzi Germania, Belgia, Italia, Ţările de Jos şi Turcia găzduiesc focoase americane

Putin a arătat că zece avioane belaruse sunt „gata să utilizeze acest tip de armă” precizând că a transferat şi rachete Iskander care pot transporta focoase nucleare.

Dar vorbeşte şi despre un „depozit special” pentru a stoca acolo arme nucleare de la 1 iulie.

„Deocamdată, nu există nicio urmă a acestei construcţii şi pare puţin probabil să fie terminată în trei luni”, explică pentru AFP Marc Finaud, vicepreşedinte al Initiatives pour le désarmement nucléaire (IDN).

„Putem avea încredere că toţi sateliţii spioni din lume vor scana teritoriul belarus” şi vor distinge între anunţuri şi realitate, adaugă el.

Pavel Podvig, un expert rus independent, consideră chiar „foarte improbabil – din punctul meu de vedere imposibil – ca să fie trimise în Belarus arme nucleare adevărate”.

Ca de multe ori, Putin foloseşte ameninţarea nucleară fără a schimba însă doctrina. Şi faptul că o utilizează frecvent intră în contradicţie cu alte declaraţii publice care amintesc de tabuul armei supreme.

În ianuarie 2022, cu două luni înainte de invazia din Ucraina, Rusia semnase cu alţi patru membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU o declaraţie care spunea că „un război nuclear nu poate fi câştigat”.

Situaţia geopolitică mondială a intrat într-o altă eră de atunci. Dar Putin a reamintit o poziţie asemănătoare în urmă cu câteva zile împreună cu aliatul său chinez Xi Jinping. „Părţile declară din nou ca nu pot exista învingători într-un război nuclear şi că acesta nu trebuie declanşat niciodată”, au declarat ei în comun.

Marc Finaud subliniază de altfel că cei doi au amintit de asemenea „că nicio armă nucleară nu trebuie staţionată într-o ţară străină”. „Putin încalcă propria poziţie consecventă a Rusiei”, subliniază fostul diplomat.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola