Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Occidentul duce un „război real” împotriva Rusiei! Declarația lui Vladimir Putin la evenimentul care a marcat cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Occidentul duce un „război real” împotriva Rusiei! Declarația lui Vladimir Putin la evenimentul care a marcat cel de-al Doilea Război Mondial

Vladimir Putin, război

Occidentul duce un „război real” împotriva Rusiei! Declarația lui Vladimir Putin la evenimentul care a marcat cel de-al Doilea Război Mondial

Comentariile lui Putin au fost făcute la doar câteva ore după ce Moscova a tras ultima sa rafală de rachete de croazieră asupra unor ținte din Ucraina, pe care Rusia a invadat-o în urmă cu mai bine de 14 luni. Autoritățile ucrainene au declarat că apărarea aeriană a distrus 23 din cele 25 de rachete lansate, după cum relatează AP

Liderul rus a încercat în repetate rânduri să prezinte invazia sa în Ucraina ca fiind necesară pentru a se apăra de o amenințare occidentală. Kievul și aliații săi occidentali spun că nu reprezintă o astfel de amenințare și că războiul Moscovei este menit să descurajeze influența occidentală într-o țară pe care Rusia o consideră parte a sferei sale de influență.

„Astăzi, civilizația se află din nou la un punct de cotitură decisiv”, a declarat Putin la comemorările anuale care celebrează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial. „Un adevărat război a fost declanșat împotriva patriei noastre”.

Putin a folosit deseori retorica patriotică care amintește de războiul anterior în încercarea de a-și mobiliza cetățenii și forțele – iar 9 mai este una dintre cele mai importante date din calendarul politic rusesc. Dar sărbătorile din acest an au fost semnificativ mai mici, cel puțin parțial din cauza preocupărilor legate de securitate după ce au fost raportate mai multe atacuri cu drone în interiorul Rusiei.

Aproximativ 8.000 de soldați au luat parte marți la parada din Piața Roșie din Moscova – cel mai mic număr din 2008 încoace. Chiar și la procesiunea din 2020, anul pandemiei COVID-19, au participat aproximativ 13.000 de soldați, iar anul trecut au luat parte 11.000 de soldați. Nu a existat niciun survol al avioanelor militare, iar evenimentul a durat mai puțin de o oră ca de obicei.

„Acest lucru este slab. Nu sunt tancuri”, a declarat Yelena Orlova, privind vehiculele care au coborât cu zgomot pe bulevardul Novy Arbat din Moscova după ce au părăsit Piața Roșie. „Suntem supărați, dar nu-i nimic; va fi mai bine în viitor”.

Forțele Kremlinului desfășurate în Ucraina apără o linie de front care se întinde pe o distanță de peste 1.000 de kilometri, ceea ce probabil subțiază rândurile de trupe disponibile pentru astfel de demonstrații.

„Se presupune că aceasta ar trebui să fie o piesă de spectacol pentru puterea militară rusă. Dar atât de mult din această putere militară a fost deja mutilată în Ucraina, încât Rusia are foarte puțin de arătat la parada sa din Piața Roșie”, a declarat Keir Giles, expert în Rusia la think tank-ul londonez Chatham House.

Ca prezentare de echipamente militare a fost „foarte slab”, a declarat Michael Clarke, profesor de studii de război la King’s College din Londra, observând că T-34, emblematicul tanc din al Doilea Război Mondial, a fost singurul tanc expus. „În mod normal, ei prezintă toate lucrurile cu adevărat moderne, iar ei nu aveau niciunul dintre acestea. Nici nu păreau să aibă vehicule de luptă blindate. … Așa că nu era nimic nou expus.”

Între timp, tradiționalele procesiuni ale Regimentului Nemuritorilor, în care mulțimile ies pe străzi ținând în mâini portretele rudelor care au murit sau au servit în cel de-al Doilea Război Mondial – un pilon al sărbătorii – au fost anulate în mai multe orașe.

„Acest lucru pare să fie de teamă că acei oameni care și-au pierdut rudele în acest război actual împotriva Ucrainei s-ar putea alătura de fapt procesiunilor și ar putea arăta doar amploarea victimelor pe care Rusia le-a suferit în războiul său actual”, a declarat Giles.

Presa rusă a numărat 24 de orașe care au renunțat, de asemenea, la paradele militare – un alt element de bază al sărbătorilor – pentru prima dată în ultimii ani. Oficialii regionali au dat vina pe „preocupări de securitate” nespecificate sau s-au referit în mod vag la „situația actuală” pentru restricțiile și anulările.

Nu a fost clar dacă deciziile lor au fost luate în coordonare cu Kremlinul

Săptămâna trecută, Rusia a afirmat că a dejucat un atac al dronelor ucrainene asupra Kremlinului, pe care l-a numit o tentativă nereușită de asasinare a lui Putin. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a negat implicarea.

Nu a existat nicio verificare independentă a presupusului atac, despre care autoritățile ruse au afirmat că a avut loc peste noapte, dar nu au prezentat nicio dovadă în sprijinul acestuia.

Pe o tribună din Piața Roșie, Putin a lăudat soldații care participă la războiul din Ucraina și i-a îndemnat pe ruși să rămână uniți.

„Strămoșii noștri eroici au dovedit că nu există nimic mai puternic și mai de încredere decât unitatea noastră. Nu există nimic în lume mai puternic decât dragostea noastră pentru patrie”, a spus Putin.

Lista de invitați a fost, de asemenea, redusă, pe fondul izolării diplomatice ample a lui Putin din cauza războiului. Inițial, doar un singur lider străin era așteptat să participe la parada din acest an – președintele Sadyr Zhaparov. Acesta a fost un invitat străin în plus față de anul trecut, când nu a mers niciun lider.

Luni, în ultimul moment, oficialii au anunțat că liderii Armeniei, Belarusului, Kazahstanului, Tadjikistanului, Turkmenistanului și Uzbekistanului vor merge și ei la Moscova.

Registration

Aici iti poti reseta parola