Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Ucraina neagă că a încercat să-l ucidă pe Putin în atacul cu dronă de la Moscova
Articole online

Ucraina neagă că a încercat să-l ucidă pe Putin în atacul cu dronă de la Moscova

Putin și Zelenski

Ucraina neagă că a încercat să-l ucidă pe Putin în atacul cu dronă de la Moscova

Ucraina a negat că a încercat să-l asasineze pe președintele rus Vladimir Putin în timpul unui atac cu drone care a avut loc în timpul nopții asupra reședinței sale oficiale din Moscova.

Rusia susține că a dejucat un complot susținut de Ucraina care îl viza pe Putin – dar oficialii de la Kiev au respins acuzațiile Kremlinului, care au stârnit „o furtună” miercuri după-amiază.

„Considerăm că aceste acțiuni sunt un atac terorist planificat și un atentat la viața președintelui”, se arată în declarația inițială a Kremlinului, adăugând că Putin „nu a fost rănit [și] programul său de lucru nu s-a schimbat”.

Kremlinul nu a oferit nicio dovadă că Ucraina ar fi comis atacul, iar POLITICO nu a putut să verifice independent afirmațiile.

„Partea rusă își rezervă dreptul de a lua măsuri de represalii unde și când consideră necesar”, a declarat biroul lui Putin, adăugând că două drone care se îndreptau spre Kremlin au fost distruse de armata rusă și de serviciile speciale.

O serie de înregistrări video neverificate au fost publicate online de atunci, care pretind că arată focuri antiaeriene deasupra Kremlinului.

Kievul a răspuns cu indignare la acuzații

Purtătorul de cuvânt al președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat:

„Nu avem informații despre așa-numitele atacuri nocturne asupra Kremlinului, dar, așa cum a declarat în repetate rânduri președintele Zelenski, Ucraina direcționează toate forțele și mijloacele disponibile pentru a-și elibera propriile teritorii, nu pentru a le ataca pe cele străine”.

Mykhailo Podolyak, un consilier al biroului lui Zelenskyi, a declarat:

„Nu am avut nicio reacție: „În ceea ce privește dronele de deasupra Kremlinului. Totul este previzibil … Rusia pregătește în mod clar un atac terorist de amploare. De aceea reține mai întâi un mare grup presupus subversiv în Crimeea. Și apoi face demonstrații cu „drone deasupra Kremlinului”.”

El a adăugat că este posibil să existe o activitate de „gherilă” a „forțelor locale de rezistență” în interiorul Rusiei.

Într-o declarație făcută miercuri dimineață, oficialii de la Moscova au anunțat o interdicție generală privind lansarea dronelor civile în oraș, cei care încalcă regulile fiind pasibili de acuzații penale.

Registration

Aici iti poti reseta parola