Oamenii de știință au descoperit mulaje pierdute de mult timp ale unui rar „monstru marin” fosil distrus de bombele naziste
La scurt timp după miezul nopții, pe 11 mai 1941, o bombă nazistă a lovit Colegiul Regal al Chirurgilor din Londra, Anglia. Explozia a avariat grav clădirea și a distrus mii de specimene pe care le deținea în colecția sa, inclusiv prima fosilă completă a ihtiozaurului dispărut. Deși se credea că fosila a fost pierdută în istorie, cercetătorii au dat peste cel puțin două mulaje necunoscute anterior, realizate din acest specimen rar.
Potrivit unui studiu publicat în Royal Society Open Science, cercetătorii au descoperit mulaje realizate din fosila respectivă la Muzeul Yale Peabody din Statele Unite și la Muzeul de Istorie Naturală din Berlin, Germania.
„Am descoperit două mulaje din ipsos ale specimenului, deși nu există nicio înregistrare a faptului că ar fi fost făcute vreodată mulaje”, au explicat cercetătorii în studiul lor. „În mod semnificativ, acestea verifică acuratețea desenului publicat al specimenului și clarifică morfologiile unora dintre oase.”
Potrivit The New York Times, coautorii studiului, Dean Lomax, paleontolog la Universitatea din Manchester, și Judy Massare de la Universitatea de Stat din New York, au dat peste primul mulaj în 2016, în timp ce căutau ihtiozauri trecuți cu vederea în colecția Muzeului Peabody.
„Ne-am uitat amândouă una la cealaltă și ne-am întrebat: „De ce ne pare familiar?”.” a declarat Lomax pentru The New York Times despre descoperirea lor surprinzătoare. „Pur și simplu era ceva la acest mulaj”.
Într-adevăr, Lomax și-a dat seama în curând că au găsit o copie a fosilei pierdute de ihtiozaur, care a fost descoperită în jurul anului 1818.
Și mai palpitant, Lomax a dat peste o a doua copie în 2019, în timp ce explora arhivele Muzeului de Istorie Naturală din Berlin, Germania.
„După ce am petrecut timp studiind deja mulajul de la Yale, am știut imediat ce era și am avut un zâmbet imens pe față”, a declarat Lomax pentru Live Science.
Lomax și Massare au descoperit că mulajul de ihtiozaur găsit la Berlin era într-o formă chiar mai bună decât cel pe care îl găsiseră în Statele Unite. Potrivit Live Science, acesta a fost probabil realizat mai târziu decât mulajul de la Yale și cu tehnici modificate pentru a surprinde mai bine asemănarea ihtiozaurului.
„Având în vedere că originalul a fost distrus în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, au notat Lomax și Massare în studiul lor, „este oarecum ironic faptul că mulajul în cea mai bună stare se află în Muzeul din Berlin”.
Ambele mulaje sunt semnificative pentru că diferă ușor de un desen din 1819 realizat cu fosila originală
După cum notează The New York Times, ilustrația înfățișează ihtiozaurul cu patru sau cinci oase mici în înotătoarea frontală stângă, pe care cercetătorii nu au reușit să le găsească la niciun specimen de ihtiozaur de atunci. De asemenea, Live Science relatează că femurul ihtiozaurului pare „mai subțire” și „mai simetric” în desen decât în mulajul din Berlin.
Găsirea mulajelor uitate în SUA și Germania i-a convins pe Lomax și Massare că alte exemplare ale ihtiozaurului pierdut ar putea fi acolo, ascunse în arhivele vreunui muzeu. Într-adevăr, ei au găsit deja un posibil al treilea mulaj în Bonn, Germania.
Potrivit The New York Times, un paleontolog pe nume Martin Sander a salvat din gunoi un mulaj rupt de ihtiozaur în timp ce lucra la Muzeul Goldfuss din Bonn, în urmă cu 30 de ani. El nu s-a gândit prea mult la asta până când a fost contactat de un reporter pentru a se pronunța cu privire la noul studiu al lui Lomax și Massare. Acum, el crede că mulajul pe care l-a salvat ar putea fi o altă copie a primei fosile de ihtiozaur – iar Lomax este de acord.
Într-adevăr, Lomax speră că descoperirea mulajelor de ihtiozaur în SUA și Germania va încuraja arhiviștii muzeelor să se uite din nou la ceea ce au în colecțiile lor. Posibil să existe mai multe mulaje care așteaptă să fie găsite.
„Acest raport îi va face pe oameni să se uite mai atent la unele dintre mulajele lor”, a declarat Lomax.