Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > O victimă a unui lagăr de concentrare identifică un gardian SS
Articole online

O victimă a unui lagăr de concentrare identifică un gardian SS

prizonier

O victimă a unui lagăr de concentrare identifică un gardian SS

Este ceva cu adevărat fascinant în legătură cu această imagine. Nu putem vedea decât o mică parte din expresia deținutului aici, dar acel deget îndreptat spre gardian înseamnă foarte mult.

Cu câteva zile, poate chiar câteva ore mai devreme, acel prizonier s-ar fi temut să se intersecteze sau chiar să aibă contact vizual cu acest bărbat. Acum, el aruncă un deget acuzator care este la fel de bine ca și cum ar îndrepta o armă spre ceafa bărbatului, iar privirea înfrântă de pe fața lui pare îngrozitor de conștientă de acest lucru.

Medalia de pe pieptul gardianului pare a fi o insignă din Primul Război Mondial, ceea ce înseamnă că acest gardian a luptat pentru Armata Imperială Germană în timpul Marelui Război. Insigna este varianta neagră (clasa a 3-a, reprezentând fierul) și a fost acordată celor care au fost răniți o dată sau de două ori în urma unei acțiuni ostile (inclusiv raiduri aeriene), sau în timpul serviciului.

După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, Buchenwald a continuat să găzduiască prizonieri politici și, mai târziu, polonezi și ruși. Majoritatea deținuților au lucrat ca muncitori sclavi pe șantierele din apropiere, în schimburi extrem de istovitoare, fără să mai vorbim de condițiile grele de trai.

Existau aproximativ 18.000 de prizonieri după Noaptea de Cristal, 11.000 în ajunul războiului, 63.000 până la sfârșitul anului 1944 și 86.000 în februarie 1945, când Buchenwald a devenit destinația unora dintre deținuții evacuați cu forța de la Auschwitz.

Deși nu existau camere de gazare, sute de persoane au pierit în fiecare lună din cauza bolilor, a malnutriției, a epuizării, a bătăilor și a execuțiilor. Înregistrările lagărului indică faptul că, de-a lungul existenței sale, aproximativ 240.000 de prizonieri din cel puțin 30 de țări au fost închiși la Buchenwald. Cel puțin 10.000 au fost trimiși în lagăre de exterminare, iar aproximativ 43.000 de persoane au murit în lagăr.

prizonier

Registration

Aici iti poti reseta parola