Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Cel mai nociv spion din istoria SUA a fost un contabil modest! Cum a reușit să stea ascuns timp de 22 de ani
Articole online

Cel mai nociv spion din istoria SUA a fost un contabil modest! Cum a reușit să stea ascuns timp de 22 de ani

spion

Cel mai nociv spion din istoria SUA a fost un contabil modest! Cum a reușit să stea ascuns timp de 22 de ani

Robert Hanssen, un contabil modest și agent al Biroului Federal de Investigații (FBI), a operat ca agent al serviciilor de informații sovietice, lăsând o urmă de spionaj care avea să bântuie Statele Unite timp de peste două decenii.

Într-o dezvăluire șocantă, adevărata identitate a acestui spion a fost în cele din urmă descoperită, expunând o carieră presărată cu trădări, scurgeri de informații clasificate și cel mai grav dezastru al serviciilor de informații din istoria americană.

Începuturile lui Robert Hanssen în spionaj

În 1979, la doar trei ani după ce s-a alăturat FBI, Robert Hanssen a căutat Direcția Principală de Informații a Uniunii Sovietice (GRU) pentru a-și oferi serviciile. Având ca motivație exclusiv câștigul financiar, acesta s-a angajat în primul său ciclu de spionaj, furnizând sovieticilor informații neprețuite despre activitățile secrete ale FBI și demascând presupuși agenți de informații sovietici.

Hanssen a rămas anonim pe parcursul anilor de trădare, pândind din umbră.

Dezvăluirea secretelor

Acțiunile lui Robert Hanssen au avut consecințe de mare amploare. Vânzând mii de documente clasificate rușilor, el a dezvăluit planurile strategice americane în cazul unui război nuclear, detalii complicate despre tehnologiile armelor și despre funcționarea internă a programului de contrainformații al SUA.

Într-o paralelă înfricoșătoare, activitățile lui Hanssen s-au suprapus cu cele ale unui alt spion notoriu, Aldrich Ames de la Agenția Centrală de Informații (CIA). Împreună, cei doi au compromis identitățile agenților KGB care lucrau sub acoperire pentru SUA, ceea ce a dus la execuția lor pentru trădare. În plus, Hanssen a dezvăluit un tunel de ascultare de milioane de dolari construit de FBI sub ambasada sovietică.

Chiar și după arestarea lui Ames, în februarie 1994, breșele de informații provocate de Hanssen au rămas nerezolvate, lăsând FBI-ul într-o căutare neîncetată de a descoperi încă o cârtiță.

O urmărire necruțătoare

Cu o vânătoare de spioni încă în desfășurare, FBI și CIA și-au unit forțele pentru a crea o „echipă comună de vânătoare de cârtițe”. De asemenea, FBI a făcut un pas extraordinar: a plătit suma uluitoare de 7 milioane de dolari unui agent KGB pentru a obține un dosar care, în cele din urmă, ar fi demascat cârtița anonimă, care, la acea vreme, era cunoscută pur și simplu sub numele de „B”.

Prin analiza meticuloasă a amprentelor digitale și a modelelor vocale, FBI-ul l-a identificat în cele din urmă pe misteriosul spion ca fiind nimeni altul decât Robert Hanssen. După ce l-au supravegheat pe agent, au fost gata să pună capăt celor 22 de ani de spionaj.

Dezvăluirea finală

La 18 februarie 2001, în Foxstone Park, în apropiere de reședința sa din Vienna, Virginia, Robert Hanssen a fost prins în timp ce lăsa un pachet cu materiale clasificate într-un loc desemnat pentru întâlnire. El a fost acuzat că a vândut documente sensibile ale serviciilor secrete americane Uniunii Sovietice și, mai târziu, Rusiei, acumulând o avere de peste 1,4 milioane de dolari în numerar și diamante de-a lungul „carierei” sale.

Pus în fața pedepsei cu moartea, Hanssen a pledat vinovat la 14 capete de acuzare pentru spionaj și un cap de acuzare pentru conspirație în vederea comiterii de spionaj, într-o încercare disperată de a scăpa de pedeapsa supremă. Luând cuvântul în fața judecătorului districtual american Claude Hilton la pronunțarea sentinței, acesta a declarat:

„Îmi cer scuze pentru comportamentul meu. Mi-e rușine de acesta. Am deschis ușa calomniei împotriva soției și copiilor mei total nevinovați. Am rănit pe toată lumea”.

Moștenirea trădării lui Robert Hanssen

Condamnat la 15 pedepse consecutive pe viață fără posibilitatea de eliberare condiționată, Robert Hanssen a fost încarcerat la ADX Florence, o închisoare de maximă securitate din Colorado. Și-a petrecut restul zilelor între zidurile sale reci, reflectând la daunele ireparabile pe care le-a provocat securității naționale și la viețile celor pe care i-a trădat.

Pe 5 iunie 2023, bărbatul de 79 de ani a fost descoperit fără viață în celula sa din închisoare. Se crede că decesul său s-a datorat unor cauze naturale.

Registration

Aici iti poti reseta parola