Evenimentul Istoric > Articole online > O navă iraniană a capturat două drone ale Marinei americane și a încercat să le ascundă sub o prelată înainte de a le elibera în cele din urmă peste bord: Oficial american
Articole online

O navă iraniană a capturat două drone ale Marinei americane și a încercat să le ascundă sub o prelată înainte de a le elibera în cele din urmă peste bord: Oficial american

iran

O navă iraniană a capturat două drone ale Marinei americane și a încercat să le ascundă sub o prelată înainte de a le elibera în cele din urmă peste bord: Oficial american

Iranienii le-au eliberat în cele din urmă peste bord a doua zi, în urma intervenției armatei americane, a declarat un oficial american pentru Insider.

Distrugătorul iranian Jamaran a capturat cele două drone și le-a scos din apă în Marea Roșie, apoi le-a examinat pe punte, a relatat Associated Press, citând imagini de la televiziunea de stat.

Un oficial american a declarat pentru Insider că Marina Militară a primit indicii de la drone că acestea au fost capturate și a răspuns la incident prin trimiterea de nave pentru a stabili comunicații de la o punte la alta cu nava iraniană.

Într-o declarație făcută publică după publicarea inițială, Comandamentul Central al Forțelor Navale ale SUA a precizat că navele care au răspuns au fost distrugătoarele cu rachete ghidate USS Nitze și USS Delbert D. Black. Un elicopter MH-60R Sea Hawk a fost, de asemenea, trimis ca răspuns.

Când iranienii au observat elicopterul în aer, marinarii de pe Jamaran au încercat să ascundă sub o prelată bunurile americane fără pilot capturate, a precizat oficialul.

După ce a negat inițial că se află în posesia unor bunuri americane, echipajul navei militare iraniene le-a repus în apă eliberându-le peste bord

Dronele erau Saildrone Explorers – nave de suprafață fără echipaj uman disponibile în comerț care sunt echipate cu camere, senzori și radare pentru a colecta date.

Televiziunea de stat iraniană a afirmat că marina țării a găsit dronele „abandonate pe rutele maritime internaționale”, a relatat AP.

În declarația sa, NAVCENT a precizat că cele două drone erau „neînarmate și făceau fotografii neclasificate ale mediului înconjurător” și „nu prezentau niciun risc pentru traficul naval”. Acesta a precizat că dronele au operat în jurul părții sudice a Mării Roșii timp de peste 200 de zile consecutive fără probleme.

Incidentul de vineri este al doilea din această săptămână în care este implicată o navă legată de Iran care încearcă să captureze bunuri ale marinei americane în apele internaționale.

Marți, Marina americană a împiedicat cu succes Corpul Gardienilor Revoluției din Iran (IRGC) să încerce să captureze un Saildrone Explorer în Golful Persic.

Comandamentul Central al Forțelor Navale ale SUA a declarat că nava de sprijin a IRGC, Shahid Baziar, a fost văzută remorcând nava de suprafață fără echipaj uman „în încercarea de a o reține”. Nava de patrulare de coastă a US Navy USS Thunderbolt și un elicopter MH-60S Sea Hawk au fost trimise în zonă ca răspuns. Nava IRGC a deconectat cablul de remorcare și a plecat.

Viceamiralul Brad Cooper, comandantul Comandamentului Central al Forțelor Navale ale SUA, al Flotei a 5-a a SUA și al Forțelor Maritime Combinate, a criticat acțiunile IRGC la începutul acestei săptămâni ca fiind „flagrante, nejustificate și neconforme cu comportamentul unei forțe maritime profesioniste”.

Ambarcațiunile IRGC au mai avut ciocniri anterioare cu Marina și Garda de Coastă a SUA, uneori navigând periculos de aproape. Ca răspuns, armata a tras focuri de avertisment și a trimis avertismente prin radio.

Registration

Aici iti poti reseta parola