Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > O monedă romană dezvăluie un împărat roman demult pierdut
Articole online

O monedă romană dezvăluie un împărat roman demult pierdut

monedă

O monedă romană dezvăluie un împărat roman demult pierdut, care a administrat provincia Dacia

Un studiu condus de University College London (UCL) a cercetat o monedă aflată în colecția The Hunterian de la Universitatea din Glasgow.

Cercetătorii au comparat moneda cu mai multe monede autentice cu același model, dezgropate în 1713 în Transilvania.

Echipa a găsit minerale cimentate de silice pe suprafața monedei, ceea ce indică faptul că aceasta a fost îngropată pe o perioadă lungă de timp și apoi expusă la aer. De asemenea, moneda prezenta un model de uzură, ceea ce sugerează că a fost în circulație activă în perioada romană.

Moneda înfățișează un împărat necunoscut până acum, pe nume Sponsian, care ar fi putut fi un ofițer al armatei locale forțat să preia comanda supremă în provincia romană Dacia. Studiile arheologice sugerează că regiunea a fost izolată de restul imperiului roman în jurul anului 260 d.Hr., înainte de a fi evacuată între 271 și 275 d.Hr.

Moneda a fost întotdeauna un simbol important al puterii și al autorității

Recunoscând acest lucru și neputând să primească emisiuni oficiale de la monetăria din Roma, Sponsian pare să fi autorizat crearea de monede produse la nivel local, unele dintre ele având imaginea chipului său, pentru a susține o economie funcțională în teritoriul său de frontieră izolat.

Autorul principal, profesorul Paul N. Pearson (UCL Earth Sciences), a declarat:

„În acest caz, este vorba despre o descoperire de mare importanță: „Analiza științifică a acestor monede ultra-rare îl salvează pe împăratul Sponsian din obscuritate. Dovezile noastre sugerează că el a condus Dacia romană, un avanpost izolat al mineritului de aur, într-o perioadă în care imperiul era asaltat de războaie civile, iar teritoriile de frontieră erau invadate de jefuitori”.

Se știe că au supraviețuit doar patru monede în care apare Sponsian, toate provenind, se pare, din tezaurul din 1713. O alta se află în Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

Conservatorul de numismatică de la The Hunterian, Jesper Ericsson, a declarat: „Nu este o problemă: „Acesta a fost un proiect foarte interesant pentru The Hunterian și suntem încântați că descoperirile noastre au inspirat o cercetare colaborativă cu colegii din muzeele din România. Sperăm nu numai că acest lucru încurajează continuarea dezbaterilor despre Sponsian ca personaj istoric, dar și investigarea monedelor referitoare la el deținute în alte muzee din Europa.”

Registration

Aici iti poti reseta parola