Cu 200 de ani în urmă, pe 5 mai 1821, se stingea Napoleon I. La Cherbourg, cu două săptămâni înainte de data comemorării, va avea loc o licitație în care atracția o reprezintă o meșă a lui Bonaparte.
„Ea este prezentată într-un mic medalion de aur datând din perioada împăratului, după cum o atestă gravura cu cap de berbec”, după cum explică Samuel Boscher, comisarul licitației.
Estimată la 1.500 de euro, această bijuterie în formă de pandantiv este însoțită de o notă manuscrisă care explică circumstanțele în care a fost culeasă meșa respectivă
Odată despăturită cu delicatețe, în ea se poate citi:
„Fire de păr ale lui Napoleon tăiate la bordul lui Northumberland, în 1815. Dragului meu coleg și bun vecin, Mangin d’Oins, ca semn de prietenie și de bună amintire. Passy, 12 mai 1834. Conte de Las Cases.”
Așadar părul a fost tăiat din capul împăratului, în timp ce acesta se afla în viață, prizonier la englezi. Și nu oriunde. La bordul vasului britanic HMS Northumberland care îl ducea pe Sfânta Elena, într-un surghiun fără întoarcere. O călătorie lungă de nouă săptămâni.
„Acest lucru îl face atât de rar. Cel mai adesea, meșele lui Napoleon pe care le vedem la licitații au fost prelevate după moartea sa. Toți apropiații împăratului au făcut acest gest, lucru care explică faptul că acest gen de suvenir se găsește la urmașii familiilor care i-au fost apropiate lui Napoleon”, explică expertul Lionel Finck, citat de Ouest-France.
Meșa a fost tăiată de contele Emmanuel de Las Cases (1766-1842) însuși, cel care a redactat memoriile lui Napoleon, Memorialul de la Sfânta Elena.