Întoarcerea lui Napoleon Bonaparte în Franța și restaurarea criptei din Dôme des Invalides
Timp de două decenii, Napoleon a fost înmormântat acolo, dar în 1840, regele francez Ludovic-Filip și prim-ministrul de atunci, Adolphe Thiers, în speranța de a conferi un plus de legitimitate monarhiei franceze recent restaurate, au decis să-i repatrieze cenușa în Franța.
„Retour des cendres” (întoarcerea cenușii)
Cândva biserica regală a regelui Ludovic al XIV-lea, Dôme des Invalides, care face parte din complexul militar Invalides din Paris, a fost aleasă ca nou loc de înmormântare. În cadrul unui proces cunoscut sub numele de „retour des cendres” („întoarcerea cenușii”), rămășițele lui Napoleon – deoarece acesta nu fusese incinerat – au fost transportate de la Sfânta Elena și înhumate la Capela Saint-Jérôme din cadrul Invalides.
Acestea au stat acolo timp de 20 de ani, în timp ce pe Dôme au avut loc lucrări de excavare și construcție pentru a crea o criptă deschisă în care urma să fie așezat sarcofagul uriaș. În cele din urmă, finalizate în aprilie 1861, rămășițele lui Napoleon au fost transferate în acest obiect uriaș din cuarțit de aventurină roșie provenit dintr-o carieră din nordul Rusiei, care la rândul său se sprijinea pe un bloc de granit verde din Vosges, în estul Franței, care este vizibil aici. O mică ceremonie a marcat această ocazie, la care a participat nepotul lui Bonaparte, Napoleon al III-lea, ultimul monarh care a domnit peste Franța. Astăzi, la peste 200 de ani de la moartea lui Bonaparte Acestea au zăcut acolo timp de 20 de ani, în timp ce pe Dôme au avut loc lucrări de excavare și construcție pentru a crea o criptă deschisă în care urma să fie așezat sarcofagul uriaș. În cele din urmă, finalizate în aprilie 1861, rămășițele lui Napoleon au fost transferate în acest obiect uriaș din cuarțit de aventurină roșie provenit dintr-o carieră din nordul Rusiei, care la rândul său se sprijinea pe un bloc de granit verde din Vosges, în estul Franței, care este vizibil aici.
O mică ceremonie a marcat această ocazie, la care a participat nepotul lui Bonaparte, Napoleon al III-lea, ultimul monarh care a domnit peste Franța.
În mai 2019, Musée de l’Armée și Fondation Napoléon au lansat un apel de strângere de fonduri pentru a restaura locurile de la Invalides dedicate lui Bonaparte, precum și fraților săi Joseph, fost rege al Neapolelui și apoi al Spaniei, și Jérôme, rege al Westfaliei și ulterior guvernator al Invalides.
Obiectivul propus în cadrul apelului de 800 000 de euro a fost atins în luna ianuarie a acestui an, însă lucrările au început cu mult înainte. Mormântul, cripta și împrejurimile sale au fost curățate și renovate cu meticulozitate. În alte părți ale complexului Invalides, au fost restaurate șase picturi pe tema retour des cendres.
Procesul coincide cu „Sezonul Napoleon” la Musée de l’Armée, care include noua expoziție majoră „Napoleon nu mai este”; un traseu de artă contemporană despre viața împăratului, cu lucrări de la peste 30 de artiști în viață; și o serie de discuții, conferințe și concerte, toate referitoare la una dintre figurile centrale ale istoriei franceze – și chiar mondiale.