Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812
Articole online

Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812

Napoleon

Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812

Ca urmare a respingerii sistemului său continental de către țarul Alexandru I, împăratul francez Napoleon I a invadat Rusia cu Grande Armée la 24 iunie 1812. Imensa armată, cu peste 500.000 de soldați și personal, a fost cea mai mare forță militară europeană adunată vreodată până la acea dată.

În primele luni ale invaziei, Napoleon a fost nevoit să se lupte cu o armată rusă înverșunată, aflată într-o continuă retragere. Refuzând să angajeze armata superioară a lui Napoleon într-o confruntare pe scară largă, rușii sub comanda generalului Mihail Kutuzov au ars totul în urma lor în timp ce se retrăgeau tot mai adânc în Rusia.

La 7 septembrie, a avut loc bătălia indecisă de la Borodino, în care ambele tabere au suferit pierderi teribile. La 14 septembrie, Napoleon a ajuns la Moscova cu intenția de a găsi provizii, dar în schimb a găsit aproape toată populația evacuată, iar armata rusă s-a retras din nou. A doua zi dimineața devreme, în oraș au izbucnit incendii provocate de patrioții ruși, iar cartierul de iarnă al Marii Armate a fost distrus. După ce a așteptat o lună pentru o capitulare care nu a mai venit, Napoleon, confruntat cu începutul iernii rusești, a fost nevoit să ordone armatei sale înfometate să părăsească Moscova.

În timpul retragerii dezastruoase, armata lui Napoleon a suferit hărțuiri continue din partea unei armate rusești brusc agresive și nemiloase. Hăituită de foame și de lăncile mortale ale cazacilor, armata decimată a ajuns la râul Berezina la sfârșitul lunii noiembrie, dar și-a găsit drumul blocat de ruși. Pe 26 noiembrie, Napoleon a forțat o trecere la Studienka, iar când grosul armatei sale a trecut râul trei zile mai târziu, a fost nevoit să ardă podurile improvizate în urma sa, lăsând în urmă aproximativ 10.000 de rătăciți pe partea cealaltă. De acolo, retragerea a devenit o debandadă, iar pe 8 decembrie Napoleon a lăsat ceea ce mai rămăsese din armata sa pentru a se întoarce la Paris cu câteva cohorte. Șase zile mai târziu, Grande Armée a scăpat în cele din urmă din Rusia, după ce suferise o pierdere de peste 400.000 de oameni în timpul invaziei dezastruoase.

Registration

Aici iti poti reseta parola