Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812
Articole online

Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812

Napoleon

La o lună după ce masiva forță invadatoare a lui Napoleon Bonaparte a intrat într-o Moscova arzând și părăsită, armata franceză înfometată este forțată să înceapă o retragere grabnică din Rusia.

Retragerea lui Napoleon din Moscova la 19 octombrie 1812

Ca urmare a respingerii sistemului său continental de către țarul Alexandru I, împăratul francez Napoleon I a invadat Rusia cu Grande Armée la 24 iunie 1812. Imensa armată, cu peste 500.000 de soldați și personal, a fost cea mai mare forță militară europeană adunată vreodată până la acea dată.

În primele luni ale invaziei, Napoleon a fost nevoit să se lupte cu o armată rusă înverșunată, aflată într-o continuă retragere. Refuzând să angajeze armata superioară a lui Napoleon într-o confruntare pe scară largă, rușii sub comanda generalului Mihail Kutuzov au ars totul în urma lor în timp ce se retrăgeau tot mai adânc în Rusia.

La 7 septembrie, a avut loc bătălia indecisă de la Borodino, în care ambele tabere au suferit pierderi teribile. La 14 septembrie, Napoleon a ajuns la Moscova cu intenția de a găsi provizii, dar în schimb a găsit aproape toată populația evacuată, iar armata rusă s-a retras din nou. A doua zi dimineața devreme, în oraș au izbucnit incendii provocate de patrioții ruși, iar cartierul de iarnă al Marii Armate a fost distrus. După ce a așteptat o lună pentru o capitulare care nu a mai venit, Napoleon, confruntat cu începutul iernii rusești, a fost nevoit să ordone armatei sale înfometate să părăsească Moscova.

În timpul retragerii dezastruoase, armata lui Napoleon a suferit hărțuiri continue din partea unei armate rusești brusc agresive și nemiloase. Hăituită de foame și de lăncile mortale ale cazacilor, armata decimată a ajuns la râul Berezina la sfârșitul lunii noiembrie, dar și-a găsit drumul blocat de ruși. Pe 26 noiembrie, Napoleon a forțat o trecere la Studienka, iar când grosul armatei sale a trecut râul trei zile mai târziu, a fost nevoit să ardă podurile improvizate în urma sa, lăsând în urmă aproximativ 10.000 de rătăciți pe partea cealaltă. De acolo, retragerea a devenit o debandadă, iar pe 8 decembrie Napoleon a lăsat ceea ce mai rămăsese din armata sa pentru a se întoarce la Paris cu câteva cohorte. Șase zile mai târziu, Grande Armée a scăpat în cele din urmă din Rusia, după ce suferise o pierdere de peste 400.000 de oameni în timpul invaziei dezastruoase.

Registration

Aici iti poti reseta parola