O hartă a unei comori din cel de-al Doilea Război Mondial a fost făcută publică în Olanda
Ziua Accesului Liber reprezintă o dezvăluire a unor foste documente clasificate sau confidențiale.
În acest an, 1300 de pagini de documente de arhivă au fost făcute publice, inclusiv procese-verbale de la întâlniri ale miniștrilor de rang înalt, dosare din al doilea război mondial ale Biroului de Informații al Ministerului de Război, dosare personale ale spionilor și ale mișcării de rezistență și documente care investighează abuzurile din lagărele de internare în care colaboratorii au fost închiși după război pentru a aștepta procesul.
Printre documentele publicate se numără o hartă din arhivele Institutului de Management din Olanda, care ar indica locația unei comori prădate din seiful băncii din Arnhem de către soldații germani în 1944.
Potrivit relatărilor contemporane ale unui parașutist german care a servit în Velp, în apropiere de Arnhem, comoara conținea bijuterii, ceasuri și pietre prețioase, îngropate în patru cutii de muniție pe un câmp în apropiere de Ommeren, Lienden și Meertenwei.
Harta este un desen grosier al regiunii, marcând cu roșu un traseu din satul Elst, pe malul nordic al Nederrijn (Rinul), care se îndreaptă spre sud către satul Ingen.
Apoi, traseul se îndreaptă mai departe spre sud până la satul Ommeren și la o intersecție de drumuri, adiacentă la ceea ce ar putea fi interpretat ca fiind două câmpuri unde un „X” marchează locul.
De când harta a fost făcută publică, marți, 3 ianuarie, Ommeren a fost învăluit de persoane înarmate cu detectoare de metale în căutarea comorii, în condițiile în care legile olandeze prevăd că o comoară aparține în părți egale celui care o găsește și proprietarului terenului.