Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Halucinant. Comoara furată de hoți, descoperită de poliție după 2000 de ani într-o mașină suspectă
Articole online

Halucinant. Comoara furată de hoți, descoperită de poliție după 2000 de ani într-o mașină suspectă

Comoara din mașina suspectă

După ce au oprit o mașină care mergea pe contrasens în cartierul Musrara din Ierusalim, polițiștii israelieni au încremenit când au descoperit în automobil o adevărată comoară romană.
E vorba, mai precis, de sute de monede romane târzii, o pereche de cădelnițe, vechi de 2.000 de ani și un ulcior de bronz pentru vinu și multe altele.

Arheologii cred că comorile au fost probabil furate în timpul revoltei Bar Kokhba – o rebeliune evreiască împotriva dominației romane în secolul al II-lea după Hristos.
Deși, evident, nu ei sunt autorii hoției de acum 1900 de ani, cei trei suspecți care transportau comoara sunt anchetați penal.

Polițiștii cred că cei trei au jefuit artefactele dintr-o ascunzătoare folosită de rebelii Bar Kokhba și apoi le-au transportat la Ierusalim în încercarea de a le vinde unui comerciant de antichități.
Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA) bănuiește că tezaurul roman a fost descoperit lângă punctul de trecere a frontierei Tarqumiya din sudul Cisiordaniei, unde au fost descoperite recent urme de săpături ilegale.
Amir Ganor, directorul Unității de prevenire a jafurilor din cadrul IAA, a declarat: „Am identificat recent săpături arheologice neautorizate pe un sit din vremea Revoltei Bar Kokhba. O operațiune a fost declanșată în încercarea de a captura suspecți, dar, din păcate, tâlharii au reușit să scape. Când au fugit, au lăsat, totuși, în urmă vestigii antice care sunt asemănătoare cu cele recuperate de la suspecți
Prezența artefactelor din bronz, care se găsesc rar în Israel, este considerată un semn că prada aparține insurgenților care răscoala Bar Kokhba.

Răsculații au jefuit comoara, dar nu au folosit obiectele

Potrivit The Times of Israel, Autoritatea pentru Antichități din Israel crede că, după ce rebelii evrei au luat obiectele de la romani, dar nu le-au folosit pentru că erau acoperite cu imagini păgâne și, prin urmare, folosirea lor ar fi încălcat interdicția religiei lor împotriva idolatriei. Experții au adăugat că, în timpul revoltei, evreii nu mai practicau sacrificii sau arderea tămâiei. „Lucrăm zi și noapte pentru a combate săpăturile ilicite în siturile de antichități din întreaga țară. Aceste descoperiri suntîntruchipează istoria țării, dar pentru tâlhari și dealeri sunt doar o marfă, vândută celui mai mare ofertant din lăcomie pură”, a declarat directorul IAA, Eli Eskozido, citat de Daily Mail.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola