Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > Nuntă mare boierească la 1881. Se cunună robul lui Dumnezeu prințul Alecsandru P. Balș cu roaba lui Dumnezeu Soltana Bălăceanu de la Paris
Articole online

Nuntă mare boierească la 1881. Se cunună robul lui Dumnezeu prințul Alecsandru P. Balș cu roaba lui Dumnezeu Soltana Bălăceanu de la Paris

Să vedem povestea nunții boierești de la Bădeni din 1881.

În trăsura din spate călătoreau rudeniile celor doi tineri, prieteni ai domnișoare de la pension.

Mireasa

Preafrumoasa jupâniță era fiica boierului Ion Bălăceanu, născută cu douăzeci și patru de ani în urmă la Paris și stabilită în ultima vreme cu mama sa, jupăneasa Maria Bălăceanu, în inima imperiului austro-ungar, la Viena.

Tristă și visătoare, bătrâna boieroaică privea de alături de fiica sa, din stânga pe fereastra trăsurii, la casele sărăcăcioase ce se înșirau pe marginea uliței și la chipurile țăranilor ce se arătau nedumeriți din dosul gardurilor de nuiele.

Invitații

În trăsura din spate călătoreau rudeniile celor doi, prieteni și domnișoare de pension.

Principesa Aglaia Moruzzi, veselă și voluptoasă se întreținea în cupeul trăsurii cu colonelul Iorgu Catargiu, Mareșal al Serbiei, rudă a răposatului ei soț, iar mai din urmă se afla trăsura avocatului Jorj Bulat dimpreună cu fermecătoarea sa soție, martori la cununie din partea mirelui.

Excelența sa Emanoil Vogoride și boierul Costache Balș, martorii miresei, se legănau alene în trăsura lor cu arcuri de foi, făcând politică și punând țara la cale, privind absenți la zarva pricinuită în jur de trecerea alaiului de nuntă.

De sus de pe capra, surugii grași și mustăcioși trosneau rareori din harabnice pe deasupra cailor cu hamuri noi și căpăstre cu canafi roșii de lână.

Pe podișurile din spatele trăsurilor stăteau în picioare, doi câte doi arnăuți, cu săbii la șold și pistoale la cingătoare, gata să sară oricând la îndeplinirea poruncii.

Prin dreptul băcăniei jupânului Sava din Bădeni

Șase trăsuri boierești, care de care mai frumoasă și mai arătoasă, urmate de tot atâtea căruțe cu boiernași și slujitori au trecut prin dreptul băcăniei jupânului Sava din Bădeni, au cotit la dreapta și au oprit dinaintea casei comunei, o clădire joasă, nu prea arătoasă, cu ferestre mari și învelitoare de tablă, cu deregi de lemn și cerdac larg din scândură.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola