Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Noroc sau destin? Orașul japonez care a evitat bombardamentul atomic – de două ori
Articole online

Noroc sau destin? Orașul japonez care a evitat bombardamentul atomic – de două ori

explozie

Noroc sau destin? Orașul japonez care a evitat bombardamentul atomic – de două ori

Găzduind unul dintre cele mai mari arsenale militare ale țării, a fost o țintă cheie în planurile Americii de a desfășura bombe atomice și de a pune capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Luat în considerare pentru lansarea atât a bombei Fat Man, cât și a bombei Little Boy, Kokura a reușit să evite devastarea completă de ambele ori.

Kokura a fost rezerva pentru Hiroshima

Hiroshima a fost ținta principală a Operațiunii Centerboard I, deoarece aici se aflau două cartiere generale ale Armatei Imperiale Japoneze și un port strategic. Kokura și Nagasaki au fost țintele secundare, în cazul în care bombardamentul nu ar fi decurs conform planului. Colonelul Paul Tibbets a lansat bomba atomică Little Boy asupra orașului de pe Boeing B-29 Superfortress Enola Gay la ora 8:15 AM, la 6 august 1945. Explozia rezultată a ucis instantaneu între 70.000 și 80.000 de locuitori.

Dacă ceva ar fi mers prost, Kokura ar fi putut foarte bine să fie locul în care a fost lansată prima bombă atomică.

Ținta principală pentru Fat Man

Cea de-a doua misiune, cu numele de cod Operațiunea Centerboard II, a planificat ca Kokura să fie ținta principală a bombei atomice Fat Man. SUA aleseseră orașul deoarece aici se afla unul dintre cele mai mari arsenale militare din Japonia, care producea arme chimice și convenționale.

În dimineața zilei de 9 august 1945, Enola Gay a zburat alături de B-29 Laggin’ Dragon pentru a verifica condițiile meteorologice pentru bombardamentul din acea zi. Aceștia au raportat o acoperire noroasă de 3/10, cu o prognoză de îmbunătățire a condițiilor. 

Acoperire noroasă nefavorabilă (sau favorabilă)

Raportul de la avionul meteorologic a fost suficient de promițător pentru ca Kokura să fie confirmat ca țintă principală. Cu toate acestea, în momentul în care maiorul Charles Sweeney, pilotul avionului B-29 Bockscar, a ajuns deasupra Kokura, condițiile se schimbaseră drastic. În loc de o acoperire de 3/10, Sweeney a raportat o acoperire noroasă groasă de 7/10.

Una dintre clauzele pentru lansarea bombei atomice era că ținta trebuia să fie văzută vizual, deoarece SUA nu aveau încredere în bombardamentele asistate de radar pentru o armă atât de periculoasă. În primul raport al lui Sweeney se spunea că „bomba trebuie să fie lansată vizual, dar nu cred că șansele noastre sunt foarte bune”. După ce a făcut trei treceri deasupra orașului, sperând la o întrerupere a acoperirii de nori, el a raportat că „în niciun moment nu a fost văzut punctul de ochire”.

Kokura și locuitorii săi au fost cruțați de devastarea provocată de bomba atomică.

Aruncarea bombei atomice asupra orașului Nagasaki

Lipsa de vizibilitate, precum și epuizarea combustibilului din motor, l-au forțat pe Sweeney să schimbe cursul spre ținta secundară: Nagasaki. Chiar și așa, acoperirea de nori a continuat să cauzeze probleme.

O întrerupere a norilor i-a permis lui Sweeney să câștige vizibilitate asupra țintei și a reușit să-l lanseze pe Fat Man pe Nagasaki la ora 11:02 AM. Acesta a explodat pe cer undeva între uzinele Ohashi și Mori-Machi ale fabricii de armament Mitsubishi Nagasaki Arms Factory. Locația era de fapt în afara țintei, deoarece pilotul a lansat bomba la 3 km de hipocentrul planificat. Totuși, acest lucru nu a redus numărul victimelor, zeci de mii de locuitori și muncitori ai fabricii pierzându-și viața.

O perdea de fum de la o bombă artizanală și o fabrică de oțel

În mod evident, vremea a avut un impact major asupra deciziei de a abandona Kokura și de a se îndrepta spre Nagasaki, dar este posibil să fi existat și alte influențe. În primul rând, orașul vecin Yahata a fost ținta bombelor incendiare americane cu o zi înainte. Supranumit „Pittsburghul Japoniei”, era unul dintre cei mai mari producători de oțel din țară și se credea că bombardamentele incendiare vor asigura o acoperire de fum deasupra Kokura.

În plus, în 2014, un fost muncitor siderurgic în vârstă de 85 de ani din Yahata, Satoru Miyashiro, a explicat că orașul era îngrozit că va primi o lovitură devastatoare, așa că uzina a ars gudron de cărbune pentru a produce un fum negru și gros care să împiedice bombardierele americane să arunce ceva.

Este dificil de spus dacă una dintre aceste variabile a acționat independent pentru a crea o acoperire noroasă suficientă pentru a devia atacul spre Nagasaki sau dacă a fost o combinație a tuturor celor trei. Oricum ar fi, Kokura a fost salvat în acea zi de la a fi victima uneia dintre cele mai distructive arme din lume.

Kokura în secolul XXI

Kokura și Yahata au fost absorbite de orașul Kitakyushu în 1963 și au devenit un memorial pentru cvasi-bombardarea primului. Parcul Kitakyushu găzduiește clopotul și monumentul memorial al bombei atomice de la Nagasaki, iar Muzeul Orașului Kitakyushu al Păcii a fost deschis în aprilie 2022.

După bombardarea orașului Nagasaki, expresiile „Norocul din Kokura” și „Norocul din Kokura” au devenit o zicală japoneză populară pentru situațiile în care cineva evită un pericol fără a fi conștient că se va întâmpla ceva rău.

Registration

Aici iti poti reseta parola