Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 9 august 1945: Aruncarea bombei atomice la Nagasaki
Articole online

9 august 1945: Aruncarea bombei atomice la Nagasaki

Efectele bombei atomice de la Nagasaki

9 august 1945: Aruncarea bombei atomice la Nagasaki

Distrugerile provocate la Hiroshima nu au fost suficiente pentru a convinge Consiliul de Război japonez să accepte cererea de capitulare necondiționată formulată în cadrul Conferinței de la Potsdam. Statele Unite plănuiseră deja să lanseze a doua bombă atomică, supranumită „Fat Man”, la 11 august, în cazul unui astfel de refuz, dar vremea rea așteptată pentru acea zi a amânat data pentru 9 august.

Astfel, la ora 1:56 a.m., un bombardier B-29 special adaptat, numit „Bockscar”, după numele comandantului său obișnuit, Frederick Bock, a decolat de pe insula Tinian sub comanda maiorului Charles W. Sweeney.

Bombardarea orașelor Hiroshima și Nagasaki

Nagasaki era un centru de construcții navale, industria care urma să fie distrusă. Bomba a fost lansată la ora 11:02, la 1.650 de metri deasupra orașului. Explozia a dezlănțuit o forță echivalentă cu 22.000 de tone de TNT. Dealurile care înconjurau orașul au făcut o treabă mai bună în a reține forța distructivă, dar numărul morților este estimat între 60.000 și 80.000 (cifrele exacte sunt imposibile, explozia având în vedere că a distrus cadavrele și a dezintegrat înregistrările).

Generalul Leslie R. Groves, omul responsabil de organizarea Proiectului Manhattan, care a rezolvat problema producerii și lansării exploziei nucleare, a estimat că o altă bombă atomică ar fi fost gata de a fi folosită împotriva Japoniei până pe 17 sau 18 august – dar nu a fost necesar. Chiar dacă Consiliul de Război rămânea încă divizat („Este mult prea devreme pentru a spune că războiul este pierdut”, a declarat ministrul de război), împăratul Hirohito, la cererea a doi membri ai Consiliului de Război dornici să pună capăt războiului, s-a întâlnit cu Consiliul și a declarat: „continuarea războiului nu poate avea ca rezultat decât anihilarea poporului japonez…”… Împăratul Japoniei și-a dat acordul pentru capitulare necondiționată.

Registration

Aici iti poti reseta parola