Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Noi descoperiri în orașul medieval Dzhankent
Articole online

Noi descoperiri în orașul medieval Dzhankent

oraș

Noi descoperiri în orașul medieval Dzhankent

Dzhankent, cunoscut și sub numele de Jankent, este situat pe malul stâng al râului inferior Syr Darya, în apropiere de fostul țărm estic al Mării Aral, în Kazahstan. Sursele scrise identifică situl ca fiind capitala turcilor Oghuz din secolul al X-lea, cunoscută la acea vreme sub numele de Yengi-kent (ceea ce înseamnă „Orașul Nou”).

Turcii Oghuz au fost un grup de popoare turcice care vorbeau dialectul Oghuz din cadrul familiei de limbi turcești. Aceștia au apărut în secolul al VIII-lea d.Hr. și au înființat o confederație tribală cunoscută sub numele de statul Oghuz Yabgu în Asia Centrală.

Ruinele din Dzhankent cuprind o suprafață de 16 hectare înconjurată de un circuit de ziduri dreptunghiulare cu o înălțime de până la 7 metri. Orașul era situat la intersecția a două coridoare comerciale continentale: Drumul nordic al mătăsii, care mergea de la est la vest din China până la Bizanț, și ruta nord-sud de la Marea Baltică până în Asia Centrală.

Orașul a fost redescoperit de topografii armatei ruse la începutul secolului al XIX-lea, cu săpături sistematice efectuate în principal de către Institutul de Etnologie și Antropologie al Academiei de Științe a Rusiei (IEA RAN, Moscova), Universitatea de Stat Korkyt Ata din Kyzylorda (Kazahstan), Universitatea din Tübingen (Germania); și Institutul de Arheologie Margulan, Ministerul kazah al Educației și Științei (MON).

Studii recente indică acum că Dzhankent a fost fondat încă din secolul al VI-lea d.Hr. și a fost reconstruit de arhitecții khorezmiani din oaza râului Amu-darya (Oxus) la sfârșitul secolului al IX-lea d.Hr.

Săpăturile efectuate în acest sit au scos la iveală primul exemplar de pisică domestică descoperit pe Drumul Mătăsii de Nord și un depozit de ouă de găină inscripționat cu litere arabe într-un vas ceramic din secolul al X-lea d.Hr.

De asemenea, arheologii au descoperit o figurină sau un pandantiv din ceramică de mărimea unei palme, reprezentând un urs, care amintește de obiectele de la sfârșitul Epocii Fierului din sudul Siberiei, precum și un ciob dintr-un vas ceramic de mari dimensiuni inscripționat cu litere care scriu cuvântul „Allah”.

Prof. Dr. Heinrich Härke, de la Universitatea din Tübingen, a declarat:

„Conform surselor scrise, Islamul a ajuns în zonă în secolul al X-lea d.Hr., astfel că descoperirea este acum cea mai veche referință la Islam în regiunea Mării Aral”.

Registration

Aici iti poti reseta parola