Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Strămoșii noștri timpurii nu erau atât de înapoiați pe cât credeau arheologii! Descoperire impresionantă făcută în Zambia
Articole online

Strămoșii noștri timpurii nu erau atât de înapoiați pe cât credeau arheologii! Descoperire impresionantă făcută în Zambia

lemn

Strămoșii noștri timpurii nu erau atât de înapoiați pe cât credeau arheologii! Descoperire impresionantă făcută în Zambia

Potrivit unui studiu publicat în revista Nature, descoperirea nu are alte construcții paralele din paleoliticul african sau eurasiatic și este anterioară speciei noastre, Home Sapiens.

Această cercetare face parte din proiectul de pionierat „Rădăcinile profunde ale umanității”, o investigație privind modul în care s-a dezvoltat tehnologia umană în epoca de piatră.

Echipa a descoperit o posibilă platformă din lemn, evidențiată de doi bușteni întrepătrunși, uniți transversal printr-o crestătură, în situl arheologic Kalambo Falls din Zambia.

O analiză a lemnului arată urme de tăieturi făcute cu unelte de piatră, ceea ce arată că oamenii timpurii puteau modela și prelucra buștenii pentru o funcție deliberată, mai degrabă decât să se limiteze doar la adaptarea bețelor pentru arme și săpături. Acest lucru nu numai că extinde intervalul de vârstă al prelucrării lemnului în Africa, dar extinde și înțelegerea cunoașterii tehnice a homininilor timpurii.

Profesorul Larry Barham, de la Universitatea din Liverpool, a declarat:

„Această descoperire a schimbat modul în care mă gândesc la strămoșii noștri timpurii. Uitați de eticheta „Epoca de piatră”, uitați-vă la ceea ce făceau acești oameni: făceau ceva nou, și mare, din lemn. Și-au folosit inteligența, imaginația și abilitățile pentru a crea ceva ce nu mai văzuseră niciodată, ceva ce nu mai existase până atunci”, a declarat acesta.

De asemenea, au fost descoperite patru unelte din lemn, inclusiv o pană, un băț de săpat, un buștean tăiat și o creangă crestată, care arată o diversitate timpurie de forme și capacitatea de a modela trunchiuri de copac în structuri combinate mari.

„Cascada Kalambo este un sit extraordinar și un bun de patrimoniu major pentru Zambia. Echipa Deep Roots așteaptă cu nerăbdare să facă și alte descoperiri interesante care să iasă la iveală din nisipurile sale îmbibate cu apă”, a adăugat profesorul Barham.

Registration

Aici iti poti reseta parola