Evenimentul Istoric > Articole online > Nicu Ceauşescu şi-a păcălit tatăl pentru o ambiţie personală: Poiana Braşov 2
Articole online

Nicu Ceauşescu şi-a păcălit tatăl pentru o ambiţie personală: Poiana Braşov 2

Nicu Ceauşescu a preluat funcţia de prim-secretar al judeţului Sibiu în 1987 şi până la Revoluţie a reuşit să aibă câteva realizări care pentru acea vreme păreau interzise chiar şi pentru fiul cel mic al lui Nicolae Ceauşescu, poreclit Prinţişorul în Epoca de Aur.

Fostul ministru al Turismului din acea perioadă, Ion Stănescu, a povestit într-o carte cum voia Nicu Ceaușescu să transforme Păltinișul într-o nouă Poiana Braşov. În ciuda faptului că legea şi familia îi interziceau să construiască hoteluri în Păltiniş, o soluţie a fost găsită în cele din urmă.

Ce-i drept, soluţia a fost sugerată şi ulterior a fost preluată de Nicu. În prim-plan au fost aprobările pentru ridicarea unor blocuri de locuinţe, care de fapt erau hotelurile de care avea nevoie Ministerul Turismului pentru a dezvolta zona.

În acei ani de criză economică generată de dorinţa lui Nicolae Ceauşescu de a scăpa de datoria externă, în Republica Socialistă România exista o lege care împiedica ridicarea hotelurilor.

Stănescu a rememorat evenimentele în cartea „Potenţial turistic românesc Eldorado al viitorului”. „Nicu Ceauşescu, în calitatea sa de prim-secretar la Sibiu, se ambiţionase să facă din staţiunea Păltiniş o a doua Poiana Braşov. După cum se cunoaşte, zona este deosebit de frumoasă şi se pretează la dezvoltări turistice de primă mărime. Cunoscând dorinţa lui Nicu Ceauşescu, care coincidea şi cu dorinţa noastră, a celor din turism, am plecat la Sibiu, însoţit de adjunctul meu – Costache Zmeu şi de Mihai Tenea de la CSP şi de Radu Suman, director general al centralei de Construcţii Montaj Bucureşti.

Nicu Ceauşescu în Delta Dunării, alături de părinţi, în vara anului 1976

Aveam în program şi mo­dernizarea Hotelului Împăratul Romanilor şi intrarea la Nicu Ceauşescu voiam să o facem sub acest pretext. La discuţii a participat, cum era firesc, şi directorul OJT Sibiu. Prezentându-i ce modernizări voiam să facem la Împăratul Romanilor şi obţinând apro­barea lui Nicu

«- Daţi-i drumul… Mă ocup eu să iasă bine… Aruncaţi pe mine… ce o să-mi facă mie?» Radu Suman, adresându-se gazdei noastre, spune: «Asemenea modernizări să facem şi la Păltiniş, tovarăşe prim-secretar.», scrie în carte. Nicu Ceauşescu voia mai mult decât modernizări, voia construirea unor hoteluri. Pentru aceasta însă trebuia să se obţină aprobarea includerii lor în Planul de Stat, la capitolul investiţii, ceea ce era imposibil, chiar dacă cel care ar fi cerut se numea Nicu Ceauşescu.

Tenea de la CSP s-a adresat lui Nicu Ceauşescu: «Tovarăşe preşedinte al Consiliului Judeţean, vă propun să prindeţi în planul Consiliului construirea a cinci blocuri de locuinţe la Păltiniş… Este în puterea dvs. să o faceţi», scrie fostul ministru. «Lui Nicu Ceauşescu i-a surâs ideea deghizării hotelurilor în blocuri de locuinţe. Am plecat cu toţii la Păltiniş, unde am convenit asupra amplasării celor cinci construcţii. Ele trebuiau concepute ca blocuri, iar când se terminau, la roşu, să fie transferate la OJT Sibiu, care să le modernizeze. Planul făcut era realist, dar foarte riscant. Desigur, cu toţii ne sprijineam pe poziţia lui Nicu, vorba lui: «Mie ce-o să-mi facă?»

După două săptămâni, în luna mai 1989, a început construirea celor cinci hoteluri de la Păltiniş. Până în decembrie 1989, ele au fost ridicate la roşu şi transferate la OJT Sibiu. După evenimentele din decembrie 1989, praful s-a ales de ele! Tot ce s-a putut fura s-a furat, rămânând doar structura de beton şi o parte din zidărie; Păltinişul nu s-a mai înscris ca un concurent redutabil al Poienii Braşov”, a spus Stănescu conform turnulsfatului.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola