Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Elena Ceaușescu, de neatins! De ce a vrut să interzică „Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”?
Articole online

Elena Ceaușescu, de neatins! De ce a vrut să interzică „Ultima noapte de dragoste, prima noapte de război”?

În ultima decadă a domniei Ceaușeștilor, când neoficial conducerea țării devenise bicefală, Elena Ceaușescu își instaurase un aparat de putere paralel cu cel al soțului său, denumit sugestiv – Cabinetul 2. Protocolul unei zile obișnuite de muncă a lui Nicolae Ceaușescu se repeta și în cazul soției sale, dar cu alți subalterni.

„Când ea pleca de la reședință, pleca în urma bărbatului. Ca o bună gospodină și ca o bună nevastă se îngrijea de meniul zilei, îl aproba, i-l prezenta doctorul, bucătarul. Ofițerul de serviciu de la poartă, în momentul în care ieșea mașina pe poarta reședinței, telefona la cabinetul ei, cabinetul 2. În momentul acela, șeful de cabinet cobora în fața sediului, urmând protocolul care se desfășura când venea Nicolae Ceaușescu, când cobora șeful cancelariei să-l aștepte.”, amintește profesorul universitar Lavinia Betea, care dezvăluie o fobie mai puțin știută a Elenei Ceaușescu.

„Cobora Elena Ceaușescu din mașină, nu suporta să fie atinsă, să fie ajutată să coboare din mașină. O pornea pe scări, el în spatele ei la doi pași, niciodată alături. Nu suporta să fie ajutată să-și scoată haina, nu era de acord să fie atinsă să-și pună haina.”

Despre romanul lui Camil Petrescu. „Ce carte e asta?”

Una din atribuțiile directe ale Cabinetului 2 era conducerea de facto a Consiliului Culturii, al cărui președinte trebuia să obțină acordul Elenei Ceaușescu pentru orice creație artistică destinată maselor. Un titlu de roman i-a atras atenția în mod deosebit soției dictatorului.

„A vrut să taie de pe lista reeditărilor <<Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război.>> Nefăcând liceul, cum face toată lumea, ea nu citise nimic. Ce carte e asta? Iar omul s-a pus să-i explice. Camil Petrescu, cine a fost, ce se întâmplă acolo, ce este, la care ea căzuse în poveste.”, a redat Lavinia Betea, mărturia unuia dintre subalternii Elenei Ceaușescu. Aceasta, deși fusese captivată de firul narativ al celebrului roman, a avut o reacție veninoasă.

„Când s-a terminat i s-a părut cumva nepotrivit că căzuse în poveste și a avut o replică în care îl scotea rău pe povestitor, în genul: <<Multe mai știți voi, intelectualii ăștia. Pe toate le știți voi.>> Ea își dorise să fie primul intelectual al țării, omul de știință, savantul de renume mondial și îi disprețuia profund.”

Întreaga ediție a podcastului „Istoria Secretă” moderată de jurnalistul Ionuț Cristache poate fi urmărită pe canalul EVZ Capital.

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola