Evenimentul Istoric > Articole online > Nicolae Ceauşescu avea planuri grandioase pentru dezvoltarea oraşului Sibiu
Articole online

Nicolae Ceauşescu avea planuri grandioase pentru dezvoltarea oraşului Sibiu

Nicolae Ceauşescu avea planuri grandioase pentru dezvoltarea oraşului Sibiu
Fototeca online a comunismului romanesc

Spre finalul anilor 1980, Nicolae Ceauşescu plănuise o transformare urbanistică majoră în Sibiu, dar în cele din urmă, achitarea datoriei externe într-un timp cât mai scurt a văduvit municipiul de reședință al județului cu același nume de un progres important în Epoca de Aur.

Totodată, achitarea obligaţiilor financiare de peste 11 miliarde de dolari în aprilie 1989 a afectat viaţa tuturor românilor, nu doar pe cea a sibienilor, mai feriţi de lipsurile de tot felul între 1987 şi 1989, anii prezenţei lui Nicu Ceauşescu în funcţia de prim-secretar al judeţului Sibiu.

Revenind la Hermannstadt, trebuie spus că planurile fuseseră făcute la sfârșitul anilor 1980 şi cuprindeau o parcare subterană chiar sub Piața Mare. De asemenea, era prevăzută o șosea suspendată care făcea legătura între bulevardele Victoriei și Mihai Viteazu, dar și o parcare peste râul Cibin, pe toată lungimea pieței agro-alimentare.

Fostul primar al Sibiului ştia ce pregăteau comuniştii

Sorin Șerbu, primul primar ales al Sibiului la primele alegeri democratice după Revoluție, în 1992, a fost cel care scos la suprafaţă această informaţie. În calitate de director al Institutului Județean de Proiectări, el avea acces la toate planurile urbanistice gândite în regimul comunist pentru Sibiu.

După perioada petrecută la Primăria Sibiu, el a fost consilier județean din partea PNL și director al Inspectoratului Județean de Construcții. Într-un interviu acordat ziarului Turnul Sfatului, Şerbu a rememorat ce planuri aveau comuniştii cu Sibiul.

Ceauşescu a vizitat Sibiul îm 1967

 (…) Rep.: Dacă suntem aici, cum vi se pare proiectul propus de a se face acolo o zonă pietonală și de a muta traficul în subteran?

Ș.: Era prevăzut de atunci. Era gândit de arhitectul-șef. Eu am lucrat vreo 29 de ani la Institutul Județean de Proiectări și era prevăzut următoarele lucruri să se realizeze: Piața Mare – două niveluri sub piață. Trebuia să fie parcări, iar apoi să fie reamenajată piața. Doi: pod peste Cibin, cât ține toată Piața Cibin, ca să rezolvăm parcările.

Şoseaua suspendată unea marile bulevarde din Sibiu

Era prevăzut noul teatru, unde e acum teren viran. Era prevăzut cu pasarelă. Mai era prevăzută o șosea suspendată, care trebuia să unească Mihai Viteazu de Victoriei, peste parc, pe lângă stadion și așa mai departe.

Rep.: Vise, la ce buget avea Sibiul atunci.

Ș.: Cum să-ți spun eu, sub sovietici, am făcut scheletul Primăriei. Îți dai seama? Noi stăteam în chirie acolo unde e și acum vechea primărie, că era a Finanțelor. Apoi a fost revendicată și a luat-o primăria”, a declarat Şerbu pentru turnulsfatului.ro.

Fototeca online a comunismului romanesc  – cota 330/1967 

Fototeca online a comunismului romanesc  – cota 334/1967 

Registration

Aici iti poti reseta parola