Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Nici măcar cele mai bune submarine ale Marinei americane nu s-au putut apropia de epava Titanicului
Articole online

Nici măcar cele mai bune submarine ale Marinei americane nu s-au putut apropia de epava Titanicului

submarin

Nici măcar cele mai bune submarine ale Marinei americane nu s-au putut apropia de epava Titanicului

Din nefericire, chiar dacă acest submersibil este localizat pe fundul mării, adâncimea extremă a oceanului în zona în care a dispărut ar fi mult prea mare chiar și pentru cele mai avansate și mai capabile submarine cu propulsie nucleară ale marinei americane, după cum se arată în analiza Insider

Duminică dimineața, submersibilul experimental al OceanGate Expeditions, cunoscut sub numele de Titan, a fost lansat de pe nava de cercetare Polar Prince pentru ceea ce urma să fie o expediție la epava celebrului Titanic – care se află la aproximativ 3.800 de metri sub suprafață. Cu toate acestea, la aproximativ 45 de minute după lansarea Titan, Polar Prince a pierdut contactul cu acesta, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre submersibil.

Cu oxigen limitat și epuratoare de CO2 la bord, a început imediat o cursă contra cronometru, Garda de Coastă a SUA folosind sonare pentru a încerca să localizeze submarinul și diverse aeronave care cercetează suprafața propriu-zisă.

Din cauza designului acestui submersibil, cei cinci ocupanți ar fi în continuare blocați în cabina sa etanșă chiar dacă nava lor ar ajunge la suprafață, ceea ce face ca vânătoarea din aer să fie la fel de esențială ca și căutarea de sub apă. Marți, s-a raportat că submarinul mai avea aproximativ 40 de ore de aer.

Miercuri dimineața devreme, au fost înregistrate sunete de bătaie sub suprafață – sugerând că submarinul era într-adevăr blocat la mare adâncime… și că cei cinci ocupanți erau încă în viață.

Din nefericire, la aceste adâncimi extreme, există doar câteva submersibile pe planetă care pot rezista presiunii, ceea ce face ca organizarea unei încercări de salvare, odată ce submersibilul este localizat, să fie un efort foarte dificil, și poate chiar imposibil.

Flota de submarine a marinei americane

Marina americană operează unele dintre cele mai avansate și mai capabile submarine care au navigat vreodată, împărțite în mod obișnuit în trei categorii operaționale: submarine cu rachete balistice, submarine cu rachete ghidate și submarine de atac. Fiecare dintre ele are capacități unice și – la fel de important – limitări.

Submarinele cu rachete balistice, adesea numite „boomers”, transportă rachetele balistice nucleare americane lansate de pe submarin (SLBM) și servesc ca bază pe mare al triadei nucleare americane. Marina SUA operează 14 submarine cu rachete balistice din clasa Ohio.

Submarinele cu rachete ghidate sunt aceleași platforme ca și submarinele balistice ale Marinei, dar au fost convertite pentru a lansa muniții convenționale și pentru a desfășura trupe de operațiuni speciale. Marina SUA operează patru submarine cu rachete ghidate din clasa Ohio.

Submarinele de atac, adesea numite „vânători-ucigași”, sunt construite special pentru a vâna și distruge cele mai puternice submarine inamice din lume și, ca atare, sunt printre cele mai puternice din adâncurile întunecate ale oceanelor lumii. Marina SUA operează trei clase diferite de submarine de atac, cu 31 de nave din clasa Los Angeles, 19 submarine din clasa Virginia și trei masive vânătoare-ucigașe din clasa Seawolf.

Toate aceste nave pot funcționa pentru perioade lungi de timp în timp ce sunt scufundate, dar niciunul dintre aceste submersibile războinice nu s-ar putea apropia de Titan.

Cât de adânc pot merge submarinele nucleare americane?

Se crede că OceanGate Expeditions Titan este blocat pe fundul oceanului la o adâncime de aproximativ 3.800 de metri, ceea ce reprezintă o adâncime mult mai mare decât cea pe care majoritatea submersibilelor sau submarinelor cu echipaj și chiar fără echipaj sunt capabile să o atingă.

Este demn de remarcat faptul că se crede în general că US Navy subestimează adâncimea maximă de operare a submarinelor sale, pentru a nu oferi inamicilor națiunii o perspectivă asupra adevăratelor capacități ale navelor. Dar, cu toate acestea, adâncimile maxime raportate sunt, în mare măsură, exacte în ceea ce privește adâncimea la care pot ajunge aceste nave înainte ca siguranța să devină o problemă semnificativă.

Aceasta înseamnă că, deși aceste submarine pot fi capabile să ajungă la o adâncime ceva mai mare decât s-a raportat, este puțin probabil ca adâncimea maximă reală a acestora să fie semnificativ mai mare decât se afirmă.

Clasa Los Angeles

Submarinele de atac americane din clasa Los Angeles sunt în serviciu din 1976 și au o adâncime maximă de operare raportată de 200 m, deși, în cartea fostului reporter al Washington Post Patrick Tyler, „Running Critical”, care explorează lumea secretă a serviciului american de submarine, acesta susține că aceste submarine sunt de fapt capabile să ajungă până la 290 m.

Potrivit lui Janes, aceste nave pot ajunge la adâncimi de până la 450 m înainte ca integritatea lor structurală să fie compromisă.

Clasa Ohio

Submarinele americane cu rachete balistice din clasa Ohio sunt în serviciu din 1981 și au o adâncime maximă declarată de 243 m, deși s-a raportat pe scară largă că acestea ar putea fi capabile să ajungă de fapt până la 457 m înainte ca fuzelajul lor să fie compromis.

Clasa Virginia

Submarinele de atac americane din clasa Virginia se află în serviciu din anul 2000 și au fost concepute pentru a servi drept o alternativă mai accesibilă, dar totuși cu capacități extinse, la clasa Seawolf, extrem de costisitoare, după încheierea Războiului Rece.

Se pare că aceste nave au fost testate până la adâncimi de 240 m, dar se pare că sunt de fapt capabile să ajungă până la 490 m.

Clasa Seawolf

Poate că masivele submarine americane din clasa Seawolf au intrat în serviciu acum mai bine de un sfert de secol, dar rămân printre cele mai puternice, capabile și invizibile submarine care au navigat vreodată.

Cu doar trei dintre aceste submarine construite în valoare de mai multe miliarde de dolari, navele din clasa Seawolf ar fi fost testate la o adâncime de 490 m, dar datorită unui corp exterior alcătuit din aliaj de oțel HY-100 cu grosimea de 2 inci, aceste incredibile vânătoare-ucigașe au o adâncime de 914 m.

Din nefericire pentru echipajul dispărut al OceanGate Expeditions Titan, acest lucru înseamnă că până și cele mai capabile submarine nucleare ale Marinei ar face literalmente implozie la adâncimi cu aproximativ 2000-3000 de metri mai mari decât fundul mării unde a dispărut Titanul.

Registration

Aici iti poti reseta parola